Pawel.G Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Witam, w ramach kontynuacji zamkniętego już tematu mając podobny problem znalazłem, znalazłem na lips, który generuje listę shx'ów których cad nie może znaleźć. Moje pytanie jest czy wiecie jak odnaleźć obiekty z tej listy na rysunku żeby je usunąć lub żeby usunąć powiązania żeby komunikat się nie pojawiał? Lista brakujących SHX: LINETYPE [L_0_A5_SHX] uses SHAPE # [1] in the file [Bak MDCP robocza.shx] LINETYPE [FENCELINE2] uses SHAPE # [132] in the file [ltypeshp.shx] The following SHAPE FILE is loaded: [Bak MDCP robocza.shx] The following SHAPE FILE is loaded: [ltypeshp.shx] Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Można np. Szybkim Wyborem odnaleźć obiekty, które są narysowane typami linii L_0_A5_SHX i FENCELINE2 i zmienić im typ używanej linii na istniejący. Cytuj
Pawel.G Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Wedłóg unstrukcji znajdującej się pod linkiem: lhttps://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Erase-shapes-and-purge-references-to-unavailable-shape-SHX-files.html w oknie dialogowym komendy "purge" jest opcja lokalizowania obiektu lub podania szczegółw. Chciałbym dopytać czy to jest możliwe dopiero w nowszych wersjach? Cytuj
Pawel.G Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2024 (edytowane) Dla potomnych, znalazłem lips, który rozwiązuje sprawę podmieniając brakujące elementy na podstawowe: (defun C:RSHX () (vl-load-com) (vlax-for item (vla-get-textstyles (vla-get-ActiveDocument (vlax-get-acad-object)) ) (if (not (vl-filename-extension (setq fname (vla-get-fontfile item))) ) (setq fname (strcat fname ".shx")) ) (cond ((findfile fname) nil) ((findfile (strcat (getenv "WINDIR") "\\FONTS\\" fname)) nil ) (t (vla-put-fontfile item "ltypeshp.shx") (princ "\nChange ") (princ fname) (princ " on ltypeshp.shx") ) ) ) (princ) ) (princ "\nRSHX , purge unreferenced shape files") Edytowane 23 Sierpnia 2024 przez Pawel.G perlon 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi