angelixx Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Nie wiem czy ktoś ma podobny problem :?: , ale zauważyłam pewną prawidłowość przy kopiowaniu rysunku do rysunku przez funkcję Ctrl-C- Ctrl-V. Dobiero z trzecim razem wyciąga ze schowka rysunek który chcę skopiować. I tak muszę trzy razy "przełączać" się miedzy rysunkami wybierając w.w. funkcje aby skopiował właściwy rysunek. W poprzednich dwóch razach wyciąga ze schowka "stare" rysunki . - zwcad 2008
jureko Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 spróbuj zrobić przed wklejeniem 'purge'. W Acadzie zdarza się podobnie, jeżeli się właśnie nie wyczyści z nieużywanych bloków. -- jureko
angelixx Opublikowano 21 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Oczywiście spróbuję. Choć w Autocadzie pracuję już 9 lat ,to nigdy mi się to nie zdarzyło.
angelixx Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 No i spróbowałam.. ale bez efektów. Dalej ten sam problem!
m@riucha Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 spróbuj zrobić przed wklejeniem 'purge'.W Acadzie zdarza się podobnie, jeżeli się właśnie nie wyczyści z nieużywanych bloków. -- jureko w 2007 wystarczyło wgrać service packa i ten problem znikał
dmatusz3 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Witam, w ramach diagnostyki polecam uruchomienie programu clipbrd (powinien być zainstalowany razem z Win). W momencie skopiowania do schowka, pokazuje on jego zawartość. Czy ma Pani zainstalowane jakieś programy rozszerzające funkcjonalność schowka systemowego (np. w MS Office taki występuje)? Niektóre wirusy zaburzają działanie schowka systemowego. Pozdrawiam
angelixx Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Schowek pokazuje mi ostatni skopiowany rysunek,... a dalej wkleja najpierw jakiś "śmieć" z poprzedniego rysunku, już nie wiem co jest grane :?: Windowsa mam professionala (legal)i aktualizuje mi system samoistnie, więc domyślam się że razem z serice pakami. Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje... :?:
dmatusz3 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Proszę powiedzieć jak zachowuje się schowek systemowy przy: 1. CTRL+C w ZWCAD i wklejenie do np. Worda. 2. CTRL+C w innym programie (np. tekstu) i wklejenie do ZW. 3. CTRL+C w ZW i wklejenie do innego okna programu (proszę uruchomić 2 osobne programy). 4. Czy w przypadku użycia ikon zamiast skrótów klawiaturowych jest jakaś zmiana? Pozdrawiam
angelixx Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale chodzi o kopiuj - wklej z punktem wstawienia (copy with base point) - (paste to oryginal coordinates) w odpowiedzi na pytania: 1. tak (ok) 2. nie ( z worda nic nie wkleja ) - zero reakcji programu) 3.miedzy oknami - jest w.w. problem 4.nie próbowałam( nie wiem nawet czy takie są) korzystam ze skrótów
dmatusz3 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Witam, proszę może sprawdzić komputer skanerem online, np. http://mks.com.pl/skaner/ . Paste to Oryginal Coordinates wymaga użycia opcji Copy With Base Point. Można to zrobić tak: Edit --> Copy With Base Point, zaznaczamy obiekt do skopiowania, ENTER, a następnie podajemy tak zwany "punkt wstawienia", np, z klawiatury 0,0 i ENTER. Teraz przechodzimy do innego rysunku i klikamy na funkcje Edit --> Paste to Oryginal Coordinates, i wpisujemy na klawaturze 0,0 i ENTER. Jeśli nie użyjemy funkcji Copy With Base Point, to punkt "uchwycenia" skopiowanych elementów będzie dowolny. Pozdrawiam
angelixx Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 ........ale mi nie chodzi jak mam postępować bo w cadzie pracuję już 10 lat i takie podstawy znam , tyle że wleja "śmieci" z poprzednich rysunków i dopiero za trzecim razem wkleja właściwy !!! Wirusów nie mam, komputer od początku (zakupu i odplenia systemu ) jest chroniony Nortonem 360 i jeszcze jeden problem - kompatybilność z Acadami o ile w wersji 2008 otwiera pliki rysowane ZWCAD 2008 ( choć pojawia się okienko o niekompatybilności) , to otwarcie w wersjach 2000-2006 zgłasza błąd i zawiesza komputer !!! W wersji Autocad 2008 tam gdzie były "hecze" solid i czcionka zwcadowska pojawiają się śmieci w postaci prostokącików rozstrzelonych po całym rysunku!!! Ja rysuję i jest ok , natomiast moi branżyści "płaczą" . Może w następnej wersji będzie lepiej :?: :roll:
jureko Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 wczoraj kolega miał taki problem w acad2008. Pomogło rozbicie źródłowych obiektów. Dopiero wtedy wklejał własciwe elementy. W zwcadzie nie udało mi się odtworzyć takiego błedu. -- jureko
dmatusz3 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 ........ale mi nie chodzi jak mam postępować bo w cadzie pracuję już 10 lat i takie podstawy [...] Staram się pisać jasno i dostępnie dla wszystkich. 4.nie próbowałam( nie wiem nawet czy takie są) korzystam ze skrótów Ikonka "Kopiuj" i "Wklej" znajduje się w pasku standard pomiędzy "Drukuj" i "Uzgodnij cechy". Wirusów nie mam, komputer od początku (zakupu i odplenia systemu ) jest chroniony Nortonem 360 Link sprzed około 2 tygodni. Ktoś ma problem ze skrótami klawiaturowymi. http://www.microsoft.com/communities/newsgroups/en-us/default.aspx?pg=1&p=1&tid=a64c95d4-f4e6-4fc9-9440-8b12ffb1735f&dg=microsoft.public.pl.internetexplorer&cat=&lang=&cr=&sloc= Podsumowanie powyższego linka: "I już jest jasne. Spyboot, Norton 360, Ad-aware 2007 i w końcu Skaner Microsoftu nic nie wykryły. Ale tonący chwyta co popadnie. Idąc za przykładem Braci Ferdków zainstalowałem Avasta a ten wykrył rootkita w pamięci rozruchowej. Po wyrwaniu chwasta IE przywrócony do porządku, Jak to jest, że mający gorsze notowania Avast radzi sobie ze śmieciem, a Norton, Kaspersky (też nim skanowałem) Spyboot, Ad-aware .... nie ? " i jeszcze jeden problem - kompatybilność z Acadami o ile w wersji 2008 otwiera pliki rysowane ZWCAD 2008 ( choć pojawia się okienko o niekompatybilności) [...] To nie jest okno informujące o niekompatybilności, tylko okno z informacją, że plik nie został utworzony w programie Autodesku (dosłownie "plik nie został utworzony w programie posiadającym licencję Autodesku") [...] to otwarcie w wersjach 2000-2006 zgłasza błąd i zawiesza komputer !!! . Chodzi o wersje programu, czy format pliku? Jaki system operacyjny ma ten komputer? Zwykłej aplikacji raczej trudno jest zawiesić komputer (system operacyjny 2000/XP/VISTA). Prędzej dopatrywałbym się problemów ze sprzętem/wirusami. W wersji Autocad 2008 tam gdzie były "hecze" solid i czcionka zwcadowska pojawiają się śmieci w postaci prostokącików rozstrzelonych po całym rysunku!!! Problem występuje w ACADzie 2008. Pomaga zmiana dwóch opcji w ZW. TOOLS-->OPTIONS-->DISPLAY NARZĘDZIA-->OPCJE-->WYSWIETLANIE Trzeba odznaczyć otoczone na czerwono opcje, jak w oknie poniżej. Użytkownik jureko ma rację. Znalazłem na forach bardzo dużo postów o problemach z kopiowaniem poprzez kopiuj-->wklej w AC2008, szczególnie jeśli rysunek zawiera obiekt Proxy (po polsku Zombi :-)). Pozdrawiam
angelixx Opublikowano 3 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Problem występuje w ACADzie 2008. Pomaga zmiana dwóch opcji w ZW. TOOLS-->OPTIONS-->DISPLAY NARZĘDZIA-->OPCJE-->WYSWIETLANIE Zrobiłam, wierzę że zadziała.. Chodzi o wersje programu, czy format pliku? Jaki system operacyjny ma ten komputer? Zwykłej aplikacji raczej trudno jest zawiesić komputer (system operacyjny 2000/XP/VISTA). Prędzej dopatrywałbym się problemów ze sprzętem/wirusami. Chodzi wersje programów jaki system nie wiem, ale dwie osoby zgłosiły mi ten problem ( jedna otwierała na acadzie 2000, druga na 2006 co do zawirusowania komputerów tych osób nic mi nie wiadomo To nie jest okno informujące o niekompatybilności, tylko okno z informacją, że plik nie został utworzony w programie Autodesku (dosłownie "plik nie został utworzony w programie posiadającym licencję Autodesku") Zgadza się .. w.w. tekst potwierdził mi branżysta, informację o niekompatybilnośći otrzymałam przez telefon i może stąd ta niezgodność... Podsumowanie powyższego linka: "I już jest jasne. Spyboot, Norton 360, Ad-aware 2007 i w końcu Skaner Microsoftu nic nie wykryły. Ale tonący chwyta co popadnie. Idąc za przykładem Braci Ferdków zainstalowałem Avasta a ten wykrył rootkita w pamięci rozruchowej. Po wyrwaniu chwasta IE przywrócony do porządku, Jak to jest, że mający gorsze notowania Avast radzi sobie ze śmieciem, a Norton, Kaspersky (też nim skanowałem) Spyboot, Ad-aware .... nie ? " Jasne nie ma programu idealnego , ja za to jak korzystałam z Avasta dorobiłam się kilkunastu trojanów Ikonka "Kopiuj" i "Wklej" znajduje się w pasku standard pomiędzy "Drukuj" i "Uzgodnij cechy". Ale nie znalazłam ikonek kopiuj z punktem wstawienia i wklej z punktem wstawienia :?: Staram się pisać jasno i dostępnie dla wszystkich. Jeśli pan pisze dla wszystkich to wypada mi się pokalać :oops: i zrozumieć .......natomiast mój "pierwotny" problem nadal pozostaje nierozwiązany...
Rekomendowane odpowiedzi