Zbyszek_l Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Mam problem z wstawieniem tabeli z excel'a. Dostaję taki komunikat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Czy ma Pan zainstalowanego Excela czy może korzysta Pan np. z programu Open Office? Jeśli posiada Pan Excela, to w jakiej wersji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Próbuję z excel'em 2010 i Open Office'm 3.2.0, ZW Cad 2011.06.30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Czy może Pan udostępnić tę tabelę, którą importuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Oczywiście, choć to chyba nie ma znaczenia, bo próbowałem z różnymi. Zestawienie powierzchni na zwcad.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Na jakim systemie operacyjnym Pan pracuje i czy konto na którym Pan pracuje ma ograniczone prawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Wygląda wszystko Okey. Prawdopodobnie kwestia praw użytkownika, o czym wspomniał pawmal. Może być jeszcze kwestia ustawień firewall lub programu antywirusowego. Proszę również usunąć pliki tymczasowe z systemu (katalog TEMP). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Win 7, avast. Antywirusa wyłączyłem, zwcada uruchamiam jako administrator i niestety nie daje rady, co ciekawe już wcześniej, przed wyłączeniem avasta, wczytywał tabele z MS Worksa. Nie chce też wstawiać obiektów OLE - tylko puste ramki. Myślę, że trop podany przez Panów jest właściwy, na win XP jakoś to hulało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Proponuję zatem: Panel sterowania / Konta użytkowników / Użytkownik / Zamień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika i tutaj przesunąć suwak na najniższą pozycję. Zastosować i sprawdzić ponownie. Jeśli to nie wystarczy, to: Panel sterowania / Zapora Systemu Windows / Włącz lub Wyłącz Zaporę systemu Windows (po lewej stronie) i wyłączyć, na czas testu, a potem włączyć ponownie. Wyłączyć na chwilę Avast. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Sprawdziłem jeszcze raz całość pod XP i Win7. Faktycznie jest problem z importem Tabeli .xls pod Win7. ZwCAD ma prawdopodobnie problem z dostosowaniem się do Win7. Wersja ZwCAD2011 i ZwCAD2012 nie potrafią poprawnie zinterpretować Tabelki, bez względu czy jest ona utworzona w Excel (różne wersje) czy OpenOffice. Błąd należy zgłosić do support'u ZwCAD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Informacja o imporcie tabeli zostanie przekazana producentowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Dziękuję za próby pomocy, liczyłem jednak, że to ja robię coś nie tak. :cry: Chyba trzeba się przeprosić z XPekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ponowna partia testów i ... Wstawianie Tabeli do ZwCAD jest możliwe dla Win7, gdy: - zainstalowany jest Excel 2010 ale tylko, gdy jest on programem "domyślnym" dla plików "xls, xlsx"! W przeciwnym przypadku, pojawia się problem... Albo próbuje zapisać (nie wiadomo po co) ten plik, a potem dopiero go otwiera, albo w ogóle zawiesza ZwCAD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Dziwne, ale u mnie nic nie pomaga. Zawsze miałem ustawienie excela jako domyślnego dla xls. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 A czy od razu pojawia się ten komunikat błędu, czy też po prostu jest brak reakcji ZwCAD i dopiero po dłuższej chwili? Jeśli ZwCAD jakby "wisiał", a nie było jeszcze komunikatu, proszę spróbować CTRL+TAB przełączać się między okienkami - w ten sposób właśnie zauważyłem, że jest aktywne okno zapisu tego pliku xls. Zapisałem w podanej lokalizacji i dalej ZwCAD przyjął tą Tabelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Komunikat pojawia się natychmiast po wybraniu pliku excelowskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenon Wiertara Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 U mnie pliki xls z excela wczytują sie bez problemu, Jedynie przy wczytywaniu xls z open offica zwcad sie zawiesza. Mam system win7 64bit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 No to już zupełnie czeski film, też mam siódemkę 64 bit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 U mnie pliki xls z excela wczytują sie bez problemu, Jedynie przy wczytywaniu xls z open offica zwcad sie zawiesza. Mam system win7 64bit. Dlatego właśnie, jak się posiada i Excel i OpenOffice, pliki xls i xlsx muszą być domyślnie uruchamiane z Excel - wówczas i ZwCAD sobie z tym radzi. Jeśli nadal jest z tym problem, może warto ponownie zainstalować Excela - wówczas problem powinien zniknąć. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_l Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Poddaję się, odinstalowałem OpenOffice'a i nie pomogło. Wracam do starego kompa i winXP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBR Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 U mnie nie ma żadnego problemu z wstawianiem plików z Excel. Mam Excel 2003, ZWCAD 2011, Win 7 64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzBe Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Problem nr 1: U mnie też wyskakuje ten komunikat jak w pierwszym poście. Korzystam z Windowsa XP (konto administratora), ZWCAD+ (numer kompilacji): 2012.08.30(5622), Open Office najnowszy. Jakieś propozycję co mogę zrobić aby to działało? Problem nr 2: Czy jest jakaś inna opcja do robienia własnych zestawień? Bo w oryginalnych "tabelkach" ZWCADa nie działają funkcje matematyczne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Czy plik zapisany jest jako *.xls? Czy same komórki udaje się przekopiować przez Ctrl+C i Ctrl+V do rysunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzBe Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Plik zapisany jest jako *.xls. Przekopiowanie przez Ctrl+C i Ctrl+V do rysunku udaje się. Jednak przy próbie edycji (dwukrotne kliknięcie) tak wstawionej tabelki z excela (z open office) dostaję komunikat: "Can not activate a static ActiveX object.". Czyli nie jest możliwe edytowanie jej. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez GrzegorzBe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) W wersji ZWCAD+ z dnia 2012.08.30 nie powinno być problemu z dołączaniem tabeli z programu Open Office zapisanych jako xls. Być może w systemie operacyjnym jest wyłączona jakaś kontrolka. Czy Open Office jest domyślnym i jedynym programem do otwierania plików *.xls? Czy na komputerze jest jeszcze zainstalowany MS Excel? Edytowane 6 Grudnia 2012 przez pawmal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi