Assgarth Posted January 5, 2012 Report Posted January 5, 2012 Taki problem wyniknął: chcę dodać do zbioru wskazań obiekty takie jak na załączonym rysunku, za pomocą funkcji: (setq q (ssget "_c" (getpoint) (getpoint))) HELP z ZwCAD: "C" Crossing point1 point2 (ssget "C" '(1 1) '(2 2)) i wszystko jest okey gdy obiekty są w miarę przybliżone (powiększone) na ekranie, natomiast im bardziej je oddalam (pomniejszam), tym większe jest prawdopodobieństwo, że tylko dwa z nich zostaną dodane do zbioru "q". Są to wówczas linia żółta i zielony prostokąt. Linia czerwona jest ignorowana. Tryby lokalizacji są wyłączone (więc nie ma mowy o "przyciąganiu" się elementów). Zielony prostokąt jest "pod" liniami (zresztą z testów wynikało, że nie ma to znaczenia). Dwa punkty, które wskazuję w poleceniu to: - pierwszy prawy górny narożnik prostokąta (pokrywający się z czerwoną linią); - drugi lewy dolny narożnik prostokąta. Oczywiście jest to przypadek do testów, natomiast problem ten jest znacznie bardziej upierdliwy w przypadku funkcji, które muszą operować na tak tworzonych zbiorach... Sprawdzałem całość również na wszelkie możliwe sposoby pod AC i nie było z tym problemów. Jakieś sugestie? Proszę również sprawdzić u siebie czy podobnie program się zachowuje, gdyż może to być kwestia jakiś ustawień zmiennych systemowych etc. Quote
kruszynski Posted January 9, 2012 Report Posted January 9, 2012 Podejrzewam, że problem może wynikać z dokładności klikniętych punktów jeśli tryby lokalizacji są wyłączone i przy dużym oddaleniu może Pan klikać punkt poniżej czerwonej linii. Quote
Assgarth Posted January 9, 2012 Author Report Posted January 9, 2012 Włączenie trybów lokalizacji, w żaden sposób nie pomaga. Faktem jest, że domyślnie, na czas wskazywania punktów, włączam OSNAP, a następnie działam na utworzonym zbiorze elementów. Problemem jest jednak to, że jeśli w jednym wskazanym punkcie znajdują się dwa obiekty, to ZW do zbioru dodaje tylko jeden z nich, zamiast obu... Quote
kruszynski Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 Numer nadany temu zgłoszeniu to: T4589 Quote
Recommended Posts