toma1982 Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Mam przebieg linii i łuków (jak rozbita polilinia) w ACad i chciałbym teraz wyeksportować niektóre dane do tabeli (długość, promień, zakres kąta) i to jest proste. Ale tez potrzebuję mieć uporządkowaną tabelę z kolejnością odcinków. Pomyślałem, że skoro pracuję na płaskich rysunkach to współrzędna Z będzie pomocna. I teraz jaki LISP mi się marzy: Po uruchomieniu LISP-a system ustawia licznik na z=1, następnie wykonuje pętlę: system czeka na wskazanie kolejnego obiektu. Po wskazaniu obiektu system przesuwa go o wektor [0,0,z]; system zwiększa licznik o jeden (z = z+1) / koniec iteracji Zakończenie pętli następuje po naciśnięciu Esc lub określonego klawisza. Po wykonaniu programu mam przebieg odcinków i łuków ale (o ile starannie klikałem) każdy kolejny jest przesunięty i jedną jednostkę więcej na osi Z. W tym momencie przechodzę do eksportu danych z wybranych obiektów (funkcja DATAEXTRACTION w ACad), wybieram interesujące mnie pola danych, a między innymi współrzędną Z która staje się dla mnie liczbą porządkową). W kolejnym etapie można byłoby wrzucić DATAEXTRACTION do LISP-a. Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Witam A może łatwiej by było zamienić ten zestaw linii i łuków w polilinie właśnie i przeprocesować polilinię która już będzie uporządkowana ze swej natury? Kwestia tylko wskazania który koniec jest początkiem. Innym rozwiązaniem mogło by być dodanie XDATA do obiektów linia/łuk ale trzeba do tego też stworzyć system zarządzania kolejnością. Kolejność na podstawie rzędnej Z jak dla mnie wzbudza pewną kontrowersję dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Dobry pomysł z polilinią. Polilinię z punktów możemy zrobić za pomocą polecenie _pedit z opcję w, a następnie dołącz z zadaną tolerancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toma1982 Opublikowano 25 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 (edytowane) Znam metody łączenia w polilinię ale dodam, że składanka na rysunku przedstawia przebieg przenośnika łańcuchowego, który ma też zakręty i podjazdy w pionie, które w miejscu występowania na rysunku nie mają kontynuacji przebiegu, ale są przedstawione jako fragmenty rzutów z innego kierunku. Czy jeżeli analizuję polilinię, to system wyrzuci mi długości poszczególnych segmentów, ich promienie i zakresy kątów, czy taka analiza musiałaby być przeprowadzona już w arkuszu kalkulacyjnym? Bo z liniami i łukami nie ma takiego problemu. Edytowane 25 Października 2023 przez toma1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Każdą osobną polilinię można procesować wskazując w odpowiedniej kolejności chyba że chcesz zagarnąć wszystkie i dostać wynik. To wtedy trzeba by te polilinie ponumerować (XDATA albo atrybuty jakieś w blokach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toma1982 Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 23 godziny temu, perlon napisał: Każdą osobną polilinię można procesować wskazując w odpowiedniej kolejności chyba że chcesz zagarnąć wszystkie i dostać wynik. To wtedy trzeba by te polilinie ponumerować (XDATA albo atrybuty jakieś w blokach) Aktualnie pracuję na GStarCAD, próbowałem wyeksportować dane polilinii ale dziwna rzecz się dzieje: Polilinia ma 10 wierzchołków i eksportuja sie współrzędne tylko ostatniego wierzchołka. Jeżeli masz okazję sprawdzić DATAEXTRACTION w AutoCad, proszę sprawdź jaka jest zawartość pliku, czy wszystkie wierzchołki są wyciągane do pliku. Ale mimo tego nie widzę, żeby interesujące mnie parametry były wyciągane z polilinii. Kiedy porozbijam PLINE na drobne, mam dostep do interesujących mnie danych bezpośrednio z programu w właściwościach obiektu (długość linii, długość łuku, promień łuku, zakres kąta łuku). W tym kierunku bym poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Proponuję użyć tego skryptu PolyInfoV1-3.lsp (źródło http://www.lee-mac.com/polyinfo.html) Na ZWCAD jest także dostępna nasza aplikacja ZWGeo, za pomocą której można także łatwo tworzyć zestawienia wierzchołków polilinii i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi