ZWTraffic 2023 ( ZWCAD 2023) opisy przy oznakowaniu poziomym

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry.

Przy wstawianiu oznakowania liniowego znaki i opisy znaków zapisują mi się na osobnych warstwach - mam możliwość włączania wyłączania opisów znaków.

Przy wstawianiu np. strzałki P-8 napisy są na tej samej warstwie. Czy istnieje możliwość rozdzielenia opisów w tej grupie oznakowania poziomego?

Posted

Jeszcze jedna sprawa. W wersji 2018 występował błąd w wyświetlaniu znaku B-21, w wersji 2023 znak C-12 również źle się wyświetla.

PrzechwytywanieB-21_C12.JPG

Posted

Jeśli chodzi o strzałki P-8, to przeanalizujemy to. Natomiast wstawianie powyższych znaków proszę sprawdzić na zupełnie nowym pliku, bo to może być spowodowane rysunkiem.

Posted

Rzeczywiście na nowych rysunkach znaki wyświetlają się poprawnie. Jeżeli chodzi o znak B-21 zauważyłem, że podczas wstawiania "rozwalają" się kreskowania, które dają taki końcowy obraz znaku. Może to wina ustawień zmiennych? Wyczyściłem rysunek, bez poprawy. Podobnie zachowuje się znak C-12. Gdy go otwieram w czystym rysunku otwiera się prawidłowo. A w rysunku w którym pracuję kreskowanie znaku się sypie.

Posted
7 minut temu, Jarek napisał:

Rzeczywiście na nowych rysunkach znaki wyświetlają się poprawnie. Jeżeli chodzi o znak B-21 zauważyłem, że podczas wstawiania "rozwalają" się kreskowania, które dają taki końcowy obraz znaku. Może to wina ustawień zmiennych? Wyczyściłem rysunek, bez poprawy. Podobnie zachowuje się znak C-12. Gdy go otwieram w czystym rysunku otwiera się prawidłowo. A w rysunku w którym pracuję kreskowanie znaku się sypie.

Tak wyglądają kreskowania znaku po wstawieniu do rysunku

PrzechwytywanieB-21.JPG

Posted

Ja bym wykonał następujące czynności:

- przekopiował wszystkie obiekty do nowego pliku i sprawdził albo
- zmienił nazwy bloków istniejących przez _RENAME (NNAZWA) dodając coś do nazwy np. B-21_kopia i analogicznie C-12_kopia i następnie spróbował na nowo wstawić albo
- znaki z załącznika przekopiował do odpowiednich katalogów (zastępując istniejące)

C:\Szansa\ZWTraffic\2023\PL\Templates\Vertical traffic signs\B - Zakazu

C:\Szansa\ZWTraffic\2023\PL\Templates\Vertical traffic signs\C - Nakazu

B-21.dwg C-12.dwg

Posted (edited)

Po zmianie nazwy bloków znaków B-21 i C-12 poprawnie wyświetla się znak C-12, znak B-21 wyświetla się po staremu z czarno - czerwoną strzałką. 

B-21 na załączonej grafice to wgrany plik otrzymany od Państwa. 

Przechwytywanie3.JPG

Edited by Jarek