Objętość wewnątrz modelu

knap-piotr

Recommended Posts

Wiem że jest wątek o objętości brył, ale ja mam iny problem: czy jest możliwość obliczenia OBJĘTOŚCI bryły wewnątrz(dla zobrazowania zamieściłem zdjęcia obiektu, potrzebuję objętości obszaru zaznaczonego kolorem zielonym)modelu?

1.jpg

2.jpg

Wiem że program liczy objętość modelu ale materiału, szukam opcji liczenia objętości wewnątrz modelu. Jeśli takowej możliwości nie ma, czy jest jakiś program w którym otwieramy zapisany model i liczy wybraną powierzchnię, objętość itp?

lub

Czy jest możliwość wygenerowania bryły wypełniającej (np. wypełniającej ten zielony obszar)której objętość program policzy?

Pozdrawiam

Inaczej to zrobiłem, widocznie kompas zamyka 1 stronę modelu, pozostałe "otwory"muszą być materiałowo zamknięte. Jak mamy wybrania z 2 stron modelu nie bardzo chce zamykać obie strony, znaczy, zamknie, ale nie zszyje, bo "pozostają elementy niezwiązane.

Podeślę plik do analizy ale za chwilkę.

Mam pytanie(bo kolejne się nasunęło), czy jest w KOMPASIE opcja pozwalająca na sprawdzenie szkicu pod względem profili zamkniętych itp? Chodzi mi o automatyczne sprawdzenie przez Program czy profil spełnia "wymagania" aby bez błędów powstała bryła po wybraniu odpowiedniej operacji(wyciągnięcie, otwór etc) i czy jest możliwość automatycznego domykania otwartych profilów(w zależności od potrzeb)

Pozdrawiam