knap-piotr Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Wiem że jest wątek o objętości brył, ale ja mam iny problem: czy jest możliwość obliczenia OBJĘTOŚCI bryły wewnątrz(dla zobrazowania zamieściłem zdjęcia obiektu, potrzebuję objętości obszaru zaznaczonego kolorem zielonym)modelu? Wiem że program liczy objętość modelu ale materiału, szukam opcji liczenia objętości wewnątrz modelu. Jeśli takowej możliwości nie ma, czy jest jakiś program w którym otwieramy zapisany model i liczy wybraną powierzchnię, objętość itp? lub Czy jest możliwość wygenerowania bryły wypełniającej (np. wypełniającej ten zielony obszar)której objętość program policzy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam, proszę o informacje, jakiej wersji KOMPAS-3D pan używa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knap-piotr Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Używam wersji 3D v12 (okres próbny). Przekonuję firmę do zakupu tego oprogramowania, ale zależy nam na liczeniu tej objętości, warunek konieczny). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam, proszę zobaczyć czy coś takiego, jak w filmie by Panu wystarczyło? Pozdrawiam liczenie-objetosci.avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knap-piotr Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 wydaje się że to o to mi chodziło. Czasem nie działa zszywanie powierzchni(jak mam wypełnienie po 2 stronach modelu, wyskakuje komunikat"nie można wykonać szycia-pozostają elementy niezwiązane), ale generalnie w tym modelu jest ok. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam, czy mógłby Pan podesłać taki modelik, który się nie domyka? Pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knap-piotr Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Inaczej to zrobiłem, widocznie kompas zamyka 1 stronę modelu, pozostałe "otwory"muszą być materiałowo zamknięte. Jak mamy wybrania z 2 stron modelu nie bardzo chce zamykać obie strony, znaczy, zamknie, ale nie zszyje, bo "pozostają elementy niezwiązane. Podeślę plik do analizy ale za chwilkę. Mam pytanie(bo kolejne się nasunęło), czy jest w KOMPASIE opcja pozwalająca na sprawdzenie szkicu pod względem profili zamkniętych itp? Chodzi mi o automatyczne sprawdzenie przez Program czy profil spełnia "wymagania" aby bez błędów powstała bryła po wybraniu odpowiedniej operacji(wyciągnięcie, otwór etc) i czy jest możliwość automatycznego domykania otwartych profilów(w zależności od potrzeb) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Tak można sprawdzić nakładanie się elementów, jak również niedomknięcie krzywych. Ponieważ to trochę odbiega od tematu, utworzyłem osobny wątek. http://forum.projektuje.net/weryfikacja-krzywych-szkica-vt546.htm#2450 Pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi