Kreskowanie (ZWCAD 2023 SP1)

metiu

Recommended Posts

Witam

Kreskowanie jest mało stabilne w SP1 do ZWCAD 2023 (vernum = "23.10_2022.08.18(#8543-b06ee8b7695)_x64"). Nowe menu na wstążce to super sprawa, ale jest niezwykle kapryśne jeżeli chodzi o skalę kreskowania.

1) Skala kreskowania nie zawsze jest możliwa do ustalenia z klawiatury. Wpisywanie cyfry z klawiatury raz jest możliwe, a zaraz potem nie. Przeważnie nie da się tego parametru ustalić z klawiatury. Proszę zerknąć na GIF poniżej.

kreskowanie.thumb.gif.6ca735923af1bb4ba212cee879e2ae21.gif

2) Program gubi się w skali kreskowania. Niby kreskowanie ustalone na skalę 25, a realnie wychodzi 1000 (to widać oczywiście na podglądzie).

kreskowanie2.thumb.gif.99b94b624134deafe703a6fd7b70c4b6.gif

pozdrawiam
Mateusz

Potwierdzam, u mnie jest podobnie. Czasami parametr skali blokuje się. Trzeba wyjść i wejść jeszcze raz w ustawienia skali, wtedy działa. Chyba coś jest nie tak w trakcie pierwszej edycji...
Pomijam to ustawiając skalę w oknie WŁAŚCIWOŚCI (PROPERTIES).

Podobnie w ustawieniu kąta dla kreskowania nie można podać wartości  z minusem (np. -45). Wiem, że mogę to obejść ustawiając wartość 315, ale wygodniej jest mi dodać  tylko minus przed wartością liczbową kąta niż zmieniać ciąg znaków na 315. :))
Podobnie jak wyżej ustawiam wartość kąta z minusem przez okno WŁAŚCIWOŚCI.

Edited by Chris

Godzinę temu, pawmal napisał:

Można także korzystać z klasycznego okna kreskowania. Wystarczy ustawić zmienną HPDLGMODE na 1.

Co zmienia się po ustawieniu HPDLGMODE na wartość 1?
Z okna klasycznego można korzystać bez zmiany tej wartości. Dwuklik w kreskowanie i pojawia się klasyczne okno edycji kreskowania.
Okno edycji kreskowania pojawia się tak samo niezależnie od ustawienia zmiennej na 1 lub 2.

Edited by Chris