metiu Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Witam Kreskowanie jest mało stabilne w SP1 do ZWCAD 2023 (vernum = "23.10_2022.08.18(#8543-b06ee8b7695)_x64"). Nowe menu na wstążce to super sprawa, ale jest niezwykle kapryśne jeżeli chodzi o skalę kreskowania. 1) Skala kreskowania nie zawsze jest możliwa do ustalenia z klawiatury. Wpisywanie cyfry z klawiatury raz jest możliwe, a zaraz potem nie. Przeważnie nie da się tego parametru ustalić z klawiatury. Proszę zerknąć na GIF poniżej. 2) Program gubi się w skali kreskowania. Niby kreskowanie ustalone na skalę 25, a realnie wychodzi 1000 (to widać oczywiście na podglądzie). pozdrawiam Mateusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 (edited) Potwierdzam, u mnie jest podobnie. Czasami parametr skali blokuje się. Trzeba wyjść i wejść jeszcze raz w ustawienia skali, wtedy działa. Chyba coś jest nie tak w trakcie pierwszej edycji... Pomijam to ustawiając skalę w oknie WŁAŚCIWOŚCI (PROPERTIES). Podobnie w ustawieniu kąta dla kreskowania nie można podać wartości z minusem (np. -45). Wiem, że mogę to obejść ustawiając wartość 315, ale wygodniej jest mi dodać tylko minus przed wartością liczbową kąta niż zmieniać ciąg znaków na 315. :)) Podobnie jak wyżej ustawiam wartość kąta z minusem przez okno WŁAŚCIWOŚCI. Edited September 9, 2022 by Chris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metiu Posted September 9, 2022 Author Report Share Posted September 9, 2022 7 minut temu, Chris napisał: (..) Pomijam to ustawiając skalę w oknie WŁAŚCIWOŚCI (PROPERTIES). U mnie właściwości zawsze pod ręką - dokładnie tak też poprawiam + czasami używam "uzgodnij właściwości". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Można także korzystać z klasycznego okna kreskowania. Wystarczy ustawić zmienną HPDLGMODE na 1. Co prawda, zmienna wraca do wartości 2 po restarcie programu, ale można dodać lisp do listy startowej. Uciążliwości przekazałem do ZWSOFT. Lisp w zał. setvar.lsp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 (edited) Godzinę temu, pawmal napisał: Można także korzystać z klasycznego okna kreskowania. Wystarczy ustawić zmienną HPDLGMODE na 1. Co zmienia się po ustawieniu HPDLGMODE na wartość 1? Z okna klasycznego można korzystać bez zmiany tej wartości. Dwuklik w kreskowanie i pojawia się klasyczne okno edycji kreskowania. Okno edycji kreskowania pojawia się tak samo niezależnie od ustawienia zmiennej na 1 lub 2. Edited September 9, 2022 by Chris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Chodzi o tworzenie kreskowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 (edited) 48 minut temu, pawmal napisał: Chodzi o tworzenie kreskowania. OK, racja. Prawie nie korzystam z klasycznego okna do tworzenia nowego obszaru kreskowania.. Jest różnica :)) Edited September 9, 2022 by Chris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts