lewica2 Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 Cześć, próbuję wykonać projekt lampionu 3d do wydryku na drukarce. W jaki sposób wykonać wycięcie otworów wg rysunku dwg? Lampion ażur_v.3.Z3 Wzór.dwg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Rozumiem, że trzeba nawinąć wzór na lampion? Wzór ma się powtarzać, czy wypełnić wypełnić cały lampion "na raz"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibaron Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Cześć Można zawinąć szkic na ścianie i wyciągnąć z opcją usuń, ale ten wzór trzeba dopasować wydaje się za duży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewica2 Posted May 14, 2022 Author Report Share Posted May 14, 2022 Próbowałem z poleceń z załączonej grafiki. Problem polega na tym, że przy próbie wycinania muszę każdy element scalać ze sobą i pojedynczo wycinać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibaron Posted May 16, 2022 Report Share Posted May 16, 2022 Zbiorowe wyciągnięcie nie działa dobrze, ponieważ jest to nawinięte na obły kształt. Próbowałam tym poleceniem, nie trzeba było scalać, jedynie dla niektórych wycięć trzeba było definiować kierunek wyciągnięcia normalny do ściany, ale faktycznie trzeba osobno wskazywać profile do wycięcia.Alternatywną metodą może być: wyciągnięcie tego szkicu dwustronnie, a następnie nawinięcie wyciągniętego kształtu narzędziem ze wstążki operacje, zakładka morficzne, na bryłę i odjęcie tego kształtu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibaron Posted May 16, 2022 Report Share Posted May 16, 2022 3 godziny temu, ibaron napisał: Zbiorowe wyciągnięcie nie działa dobrze, ponieważ jest to nawinięte na obły kształt. Próbowałam tym poleceniem, nie trzeba było scalać, jedynie dla niektórych wycięć trzeba było definiować kierunek wyciągnięcia normalny do ściany, ale faktycznie trzeba osobno wskazywać profile do wycięcia.Alternatywną metodą może być: wyciągnięcie tego szkicu dwustronnie, a następnie nawinięcie wyciągniętego kształtu narzędziem ze wstążki operacje, zakładka morficzne, na bryłę i odjęcie tego kształtu. Lampion ażur2_v.3.Z3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewica2 Posted May 22, 2022 Author Report Share Posted May 22, 2022 ibaron - dziękuję za plik. Jednak czy mógłbyś podesłać zapisany w innej wersji? mam zw3d 2015 trial Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibaron Posted May 23, 2022 Report Share Posted May 23, 2022 Proszę pobrać z naszej strony najnowszy trial ZW3D 2023, https://www.zwcad.pl/zw3d-zintegrowany-system-cad-cam.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts