Recommended Posts

Posted

Witam

W aktualnej wersji (vernum = "22.10_2021.09.23(8f1be26e226)_x64") pojawia się u mnie cyklicznie problem z krzyżykiem. Nie ma jednej komendy, która to wywołuje - krzyżyk po prostu znika i albo pojawia się po zapisaniu pliku, albo dopiero po wyłączeniu i włączeniu programu. Czy to jakiś zbędny "ficzer", czy po prostu muszę odświeżyć profil?

Druga sprawa to ZWCAD dodaje mi notorycznie do rysunku warstwę z chińskimi literkami. Nie jest to jakiś wielki problem (purge skutecznie ją czyści), ale zastanawiam się skąd ona się bierze i czy można tego się jakoś pozbyć?

Screenshot_1.jpg.1c34d50b6326d90f79d6cd18bced52f7.jpg

pozdrawiam
Mateusz

Posted
W dniu 4.12.2021 o 16:10, metiu napisał:

W aktualnej wersji (vernum = "22.10_2021.09.23(8f1be26e226)_x64") pojawia się u mnie cyklicznie problem z krzyżykiem. Nie ma jednej komendy, która to wywołuje - krzyżyk po prostu znika i albo pojawia się po zapisaniu pliku, albo dopiero po wyłączeniu i włączeniu programu.

Witam,

mam podobny problem ze znikaniem krzyża nitkowego ale w trakcie innej komendy. U mnie objawia się to często przy próbie drukowania, zwłaszcza jak już jestem w oknie wydruku i wybieram "SELECT PLOT AREA'. Program przechodzi wtedy do obszaru roboczego, ale nie mam możliwości wybrania niczego, ponieważ nie widzę krzyża nitkowego... Praktycznie niczego nie mogę zrobić. Przesuwam myszką i niby coś się dzieje na ekranie, ale nie jestem w stanie stwierdzić co... Nie ma możliwości wyjścia z okna wydruku, klikanie w zamknięcie karty czy całego programu też nic nie daje... Czasami po kilku kliknięciach program sam się poddaje i wyłącza, a czasami muszę go zmusić do wyłączenia.

ZWCAD 2021 vernum = "2021.03.25(63304)_x64"

Windows 10 (aktualizowany na bieżąco).

Posted (edited)
53 minuty temu, Chris napisał:

Witam,

mam podobny problem ze znikaniem krzyża nitkowego ale w trakcie innej komendy. U mnie objawia się to często przy próbie drukowania, zwłaszcza jak już jestem w oknie wydruku i wybieram "SELECT PLOT AREA'. Program przechodzi wtedy do obszaru roboczego, ale nie mam możliwości wybrania niczego, ponieważ nie widzę krzyża nitkowego... Praktycznie niczego nie mogę zrobić. Przesuwam myszką i niby coś się dzieje na ekranie, ale nie jestem w stanie stwierdzić co... Nie ma możliwości wyjścia z okna wydruku, klikanie w zamknięcie karty czy całego programu też nic nie daje... Czasami po kilku kliknięciach program sam się poddaje i wyłącza, a czasami muszę go zmusić do wyłączenia.

ZWCAD 2021 vernum = "2021.03.25(63304)_x64"

Windows 10 (aktualizowany na bieżąco).

Miałem podobnie w 2021. Jedno co wyłapałem - to taki stan rzeczy wywoływało u mnie... zapisywanie. Jak wciskałem CTRL+S i po zapisaniu od razu przechodziłem do okna wydruku, by wybrać obszar to co jakiś czas się blokował. Wystarczyło zapisać, odczekać moment i dopiero wywołać okno wydruku, by wskazać obszar.

4 minuty temu, pawmal napisał:

Witam, widzę, że tu z kolei wersja 2021. Nie da się wyjść z okna przez Esc?

Jeżeli to jest ten sam błąd co u mnie to nic nie pomagało poza odczekaniem, by program się "ubił" lub wyłączenie go ręcznie z poziomu menedżera zadań.

pozdrawiam
Mateusz

Edited by metiu
Posted
1 godzinę temu, pawmal napisał:

Witam, widzę, że tu z kolei wersja 2021. Nie da się wyjść z okna przez Esc?

Niestety nie pomaga. Tak jak napisał @metiu program nie reaguje na żadne komendy. Albo sam się po pewnym czasie 'wywala' albo muszę go do tego przymusić...

1 godzinę temu, metiu napisał:

Jedno co wyłapałem - to taki stan rzeczy wywoływało u mnie... zapisywanie. Jak wciskałem CTRL+S i po zapisaniu od razu przechodziłem do okna wydruku, by wybrać obszar to co jakiś czas się blokował

Mam podobne spostrzeżenie. Najczęściej objaw ten występował po zapisie i szybkim przejściu do okna wydruku.
Niedawno przesiadłem się na Win10, wcześniej pracowałem na Win7 i różnica jest taka, że na Win10 program zachowuje się tak jak to zostało opisane powyżej a w Win7 program zawieszał się by za chwilę zamknąć się błędem.

BTW. Myślałem, że po zmianie 9cio letniej mobilnej stacji roboczej z Win7 na aktualną z Win10 i procesorem Ryzen 9 5900HX zauważę jakiś skok wydajności w programie, niestety odnoszę wrażenie, że część komend chodzi wolniej niż na poprzedniej platformie... (zwłaszcza tworzenie bloków oraz kreskowania (hatch) - okna dialogowe tych komend niesamowicie zamulają).

Posted (edited)
18 minut temu, Chris napisał:

BTW. Myślałem, że po zmianie 9cio letniej mobilnej stacji roboczej z Win7 na aktualną z Win10 i procesorem Ryzen 9 5900HX zauważę jakiś skok wydajności w programie, niestety odnoszę wrażenie, że część komend chodzi wolniej niż na poprzedniej platformie... (zwłaszcza tworzenie bloków oraz kreskowania (hatch) - okna dialogowe tych komend niesamowicie zamulają).

Tutaj też może być kwestia programu. Ja pracuję na ZWCAD 2022 i nie ma takich zmuleń, które faktycznie występowały przy ZWCAD2021 (szczególnie przy hatchach). Może przetestuj demo wersję ZW2022 z SP1?

Edited by metiu
Posted

Dzięki @metiu za informacje. Może za jakiś czas wykonam testy żeby mieć pogląd na działanie tych funkcji. Planowałem wykonać aktualizację do 2022, ale zrezygnowałem ze względu na jakieś problemy z dostosowaniem nowej wersji nakładki BIK do ZWCada. Niestety zarówno tutaj jak i u producenta BIKa nie udało mi się uzyskać odpowiedzi na moje pytania więc rozważam przesiadkę na inne oprogramowanie, które pozwoli korzystać z nakładki i z możliwości nowego BIKa.