Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Według niemieckich norm DIN wszystko od 100cm i powyżej wymiaruje się już jako 1.00m .

np. w jednym łancuchu wymiarowym idzie:

89/105/95/240 itd...wg polskich norm

89/1.05/95/2.40 itd...wg niemieckich

aha i ułamki dziesietne są pomniejszone jako indeks gorny (cos jak potega)

Czy jest mozliwosc zeby zwcad albo autocad wymiarował w ten sposob?

Niemcy chyba tez uzywaja tych programow...

Proszę pilnie op pomoc

Opublikowano

istnieje możliwość aktywacji w stylu wymiarowanie 2 jednostek jednocześnie np. cm i m.

Przy czym drugorzędna wartość wyświetlana jest w nawiasie. np.

123,0 a pod spodem [1,230]. Ale to nie załatwia problemu.

Opublikowano

ZwCAD (i inne CADy) nie rozróżnia jednostek. Jednostki można zdefiniować jedynie podczas tworzenia bloku i w ustawieniach -> dla skali wstawianych bloków. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

Z tego wniosek jest taki, że nie sposób znaleźć ustawienie, które umożliwiałoby zmianę tekstu wymiarowego powyżej 100cm na 1.00, bo sens jednostek w programie nadaje użytkownik w sposób umowny. Dla ZWCAD 1 to 1, a dla użytkownika 1 to może być mm, cm, rok świetlny itd :)

Natomiast jak radzą sobie Niemcy, o ile mają taką normę, to sam jestem bardzo ciekaw. Wydaje się, że napisanie czegoś w LISP załatwiłoby tutaj sprawę, ale jest to rozwiązanie dodane a nie natywne.

Opublikowano

Da się to osiągnąć patrząc na sprawę nie przez pryzmat jednostek.

Nawiązując do powyższego postu...w ZWCAD jeszcze się nie da natywnie tego osiągnąć.

Ale :twisted: miejmy nadzieję, że niedługo wprowadzą do ZWCAD

Liczbę jednostek niższego rzędu, dzięki czemu dla wartości <1 wskoczy wartość wymnożona przez wspomnianą wartość.

Gdzieś takie rozwiązanie już widziałem... :wink:

Opublikowano

tu nie chodzi o cm km czy metry.

chodzi o to aby wymiary 100 i mniejsze wyswietlaly sie z kropką po kazdej setce

i zeby to zawsze były 2 m-ca po kropce (chyba ze ułamek to 3 m-ca)

Opublikowano

Z tymi jednostkami zagalopowałem się, bo na sprawę wystarczy spojrzeć inaczej.

Styl wymiarowania ustawiony tak, żeby wymiary zgadzały się w [m]. Dla wartości <1 wprowadza się mnożnik (tutaj 100) i wyłącza zera wiodące. Efekt jest dokładnie taki o jaki chodzi w pytaniu.

Niestety, tak jak pisałem, niedostępne jest to jeszcze w ZWCAD, a jedynie w pierwowzorze (mówiąc eufemistycznie).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.