Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ZWCAD 2022 - vernum = "22.00_2021.07.07(251ad3fce2f)_x64"
Proste makro przypisane w CUI do kombinacji klawiszy ctrl+litera służące do wywoływania zapisanego wcześniej widoku o nazwie "A"

'_-view _r A

Wywołane normalnie działa poprawnie, natomiast wywołane w trakcie działania komendy (np. linia, kopiuj, przesuń itp) przerywa działanie tej komendy. Odpowiednik tego makra w ZWCAD 2015+ działał poprawnie (nie przerywał komendy), sprawdziłem w pewnym programie na "A", też działa bez przerywania komendy. 

Czy trzeba zmodyfikować składnię, czy jest to błąd Zwcada 2022?

Opublikowano

Coś mi tu jeszcze nie pasuje.
Kiedy dodałem skrót z makrem

'_-view _r A 

Przerwało polecenie, Kiedy pisałem zgłoszenie do ZWSoft chciałem sprawdzić jeszcze raz jaka dokładnie jest treść makra, i wygląda na to że system z automatu dopisał tam 

^C^C

Czyli właśnie polecenie do przerywania aktualnej funkcji. Więc usunąłem to ^C^C. Przy następnej próbie już nie przerwało polecenia, ale kiedy użyłem skrót w czasie gdy jakaś funkcja była aktywna, wpisało '_-view _r W miejsce parametrów spodziewanych przez aktualną funkcję.

Chciałem też potwierdzić jak to działa w ZWCAD 2015+ w oknie polecenia CUI nie ma miejsca na skróty do kombinacji klawiszy. Gdzie zdefiniował Pan skrót w 2015+ ?

Opublikowano

u mnie jest stały wpis w CUI, nie dodaje ^C^C, (swoje komendy dopisuję najpierw tworząc nową komendę i nazywając ją - nie kopiuję ani nie duplikuję istniejącej)

cui.JPG.355d84efc3b5d91dd7c9bef50178c98c.JPG

W trakcie trwania komendy w miejsce parametrów oczekiwanych wstawia nazwę widoku, czyli np, przy rysowaniu linii, interpretuje "A" jako wartość kąta

LINE
Specify the first point: 
Specify the next point or [Angle/Length/Undo]: '_-view
Please input a keyword or a point!
Specify the next point or [Angle/Length/Undo]: _r
Please input a keyword or a point!
Specify the next point or [Angle/Length/Undo]: A
Specify the angle: 

Pierwotnie widok nazywał się "1" i program rysował odcinek o długości 1, dlatego zmieniłem nazwę

W 2015+ jest nieco inna składnia (enter jest średnikiem) i inna metoda. Żeby utworzyć makro, należy wyedytować plik ZWCAD.mns. Zdefiniowane skróty znajdują się za wierszem ***ACCELERATORS, proszę wkopiować tam 

[CONTROL+"1"]'_-view;_r;1;

Uwaga na kolizje skrótów, notatnik tego nie przypilnuje, a w standardzie ctrl+1 jest już zajęte

Opublikowano

Proszę też zwrócić uwagę na różnicę w odpowiedzi programu na nakładkowe wywołanie komendy skrótem. Tak wygląda w problematycznym przypadku

linie.JPG.d75b3bfa8b65a07f808bf1d61d71e3c4.JPG

a tak podczas wywołania komendy pan

pan.JPG.3e6633186c3486c896a36e5f8a8db9d1.JPG

Wygląda na to, że zw2022 nie przygotował "-view" do wywołana nakładkowego