kacper1710 Posted August 3, 2021 Report Share Posted August 3, 2021 Witam, Od paru godzin zmagam się z problem, mianowicie po eksporcie pliku z dialuxa do dwg otrzymuje rysunek z lampami, które niestety nie są blokami, przez co nie mogę ich zamienić funkcją blockreplace na docelowe lampy, dlatego też chciałbym napisać program, który by mi zaznaczył te wyeksportowane lampy i zamienił na moje, które sobie narysowałem i zrobiłem z nich bloki, niestety no lekko mówiąc w tym języku programowania jestem zielony i nie do końca wiem jak zacząć. Jakby ktoś mi pomógł, albo chociaż zarzucił jakiś pomysł byłbym ogromnie wdzięczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 3, 2021 Report Share Posted August 3, 2021 Proszę podesłać kawałek rysunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacper1710 Posted August 4, 2021 Author Report Share Posted August 4, 2021 wysłać ci screena czy chcesz dwg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 4, 2021 Report Share Posted August 4, 2021 dwg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacper1710 Posted August 9, 2021 Author Report Share Posted August 9, 2021 Rysunek1.dwgtak to wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted August 9, 2021 Report Share Posted August 9, 2021 6 godzin temu, kacper1710 napisał: Rysunek1.dwgtak to wygląda W tym pliku lampy są jednak blokami. Anonimowymi (wprawdzie) ale blokami. Zamiana bloku anonimowego na nieanonimowy szczególnie trudnym zadaniem nie jest. (Tutaj) problem jest jednak innej natury. Każde wstawienie lampy jest innym blokiem (właśnie anonimowym). Oznacza to że np. 10 wstawień tej samej lampy, tworzy 10 wstawień różnych bloków (a nie jednego) jak być powinno. Rozwiązaniem byłoby: - po wskazaniu dowolnego bloku anonimowego, jego zamiana na nieanonimowy (czyli z nazwą)(,)(oraz)(następnie) - dla każdego wtawienia bloku anonimowego sprawdzenie jego elementów czy są zgodne z definicją tegoż poprzedniego (czyli czy wszystkie obiekty są takie same (ale nie te same)) - jeżeli byłaby zgodność, blok anonimowy zastępowany jest tym z nazwą... Kiedyś się czym podobnym bawiłem (choć w innym celu). Jeśli będzie jakaś wolna chwila coś wrzucę. Być może będzie przydatne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam_x Posted August 12, 2021 Report Share Posted August 12, 2021 Witam Tak na szybko zrobiłem program ale w VisualBasic, udało mi się przerobić nim wszystkie bloki w rysunku. proszę zobaczyć czy działa z tym Pana plikiem od dialuxa ? nie jestem ekspertem od LISP więc, jak ktoś chce może go przerobić na wersję LISP. oczywiście ten program będzie działać tylko z blokami (anonimowymi) eksportowanymi z dialuxa. ps. na innych forach np: autacada jest pełno takich rozwiązań więc może Pan też tam poszukać w razie czego. pozdrawiam Adam blk_anonim_dialux.zvb dmatusz3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts