gruzin Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 podczas poznawania FIELDS i ich obsługi w Zwcadzie zauważyłem pewną niedogodność (błąd). odtworzenie problemu -Mamy wstawiony w FIELD'zie długi tekst ze spacjami, np Nazwę inwestycji, którą chcemy wstawić sobie w tabeli na rysunku. - Wstawiamy tekst wielowierszowy a w nim naszego FIELD'a. Jeżeli szerokość tekstu wielowierszowego jest mniejsza niż zajmuje tekst z FIELD'a to FIELD powinien załamać się do następnej linijki.... ale w ZWCADZIE tego nie robi. Sprawdzałem na konkurencji i tam jest OK. W załączniku przykład. field.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jason Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 fakt, potwierdzam. wyglada to troche smiesznie j. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Faktycznie nie łamie linii. Dzięki a info. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Jeszcze jeden problem z FIELDS. Jeżeli mamy wstawione Field'y w bloku, to nie ma możliwości ich zmiany. Jeżeli zmienimy w ustawieniach wartości Field'a to w bloku się nie uaktualnia (regen nie wpływa na uaktualnienie bloku). Zostaje wartość taka jak była w momencie wstawienia bloku. Takie zachowanie się field'ów czyni z nich bezużyteczne narzędzie do tworzenia tabelek rysunkowych. W załączniku tabelka w bloku z fieldami. Ich edycja nie wpływa na tabelkę. Jedynym rozwiązaniem jest rozbicie tabelki. Proszę zgłosić ten problem producentowi Zwcada. tabelka-field.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Dzięki za info. Sprawdzimy to jutro. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Jeszcze ciekawostka (w załączniku przykład). Błędny blok był wstawiony do rysunku dwg za pomocą polecenia insert (lispem). Skopiowałem go w prawa stronę, rozbiłem i stworzyłem nowy blok z rozbitych elementów. Nowy blok wyświetla poprawnie FIELD'y. Poza tym pierwszy blok wyświetla jakoś grubiej tekst. Nie rozumiem takiego zachowania. tabelka-field2.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 W wersji Zwcada 2011 z dnia 2011 02 28 długie FIELDY już "nauczyły" się zawijac w tekście wielowierszowym. Niestety w dalszym ciągu nie działają FIELDY w blokach wstawionych do pliku poleceniem INSERT (w lispie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi