gruzin Posted February 4, 2011 Report Posted February 4, 2011 podczas poznawania FIELDS i ich obsługi w Zwcadzie zauważyłem pewną niedogodność (błąd). odtworzenie problemu -Mamy wstawiony w FIELD'zie długi tekst ze spacjami, np Nazwę inwestycji, którą chcemy wstawić sobie w tabeli na rysunku. - Wstawiamy tekst wielowierszowy a w nim naszego FIELD'a. Jeżeli szerokość tekstu wielowierszowego jest mniejsza niż zajmuje tekst z FIELD'a to FIELD powinien załamać się do następnej linijki.... ale w ZWCADZIE tego nie robi. Sprawdzałem na konkurencji i tam jest OK. W załączniku przykład. field.zip
Jason Posted February 4, 2011 Report Posted February 4, 2011 fakt, potwierdzam. wyglada to troche smiesznie j.
dmatusz3 Posted February 4, 2011 Report Posted February 4, 2011 Faktycznie nie łamie linii. Dzięki a info. Pozdrawiam
gruzin Posted February 6, 2011 Author Report Posted February 6, 2011 Jeszcze jeden problem z FIELDS. Jeżeli mamy wstawione Field'y w bloku, to nie ma możliwości ich zmiany. Jeżeli zmienimy w ustawieniach wartości Field'a to w bloku się nie uaktualnia (regen nie wpływa na uaktualnienie bloku). Zostaje wartość taka jak była w momencie wstawienia bloku. Takie zachowanie się field'ów czyni z nich bezużyteczne narzędzie do tworzenia tabelek rysunkowych. W załączniku tabelka w bloku z fieldami. Ich edycja nie wpływa na tabelkę. Jedynym rozwiązaniem jest rozbicie tabelki. Proszę zgłosić ten problem producentowi Zwcada. tabelka-field.zip
dmatusz3 Posted February 6, 2011 Report Posted February 6, 2011 Dzięki za info. Sprawdzimy to jutro. Pozdrawiam
gruzin Posted February 6, 2011 Author Report Posted February 6, 2011 Jeszcze ciekawostka (w załączniku przykład). Błędny blok był wstawiony do rysunku dwg za pomocą polecenia insert (lispem). Skopiowałem go w prawa stronę, rozbiłem i stworzyłem nowy blok z rozbitych elementów. Nowy blok wyświetla poprawnie FIELD'y. Poza tym pierwszy blok wyświetla jakoś grubiej tekst. Nie rozumiem takiego zachowania. tabelka-field2.zip
gruzin Posted March 14, 2011 Author Report Posted March 14, 2011 W wersji Zwcada 2011 z dnia 2011 02 28 długie FIELDY już "nauczyły" się zawijac w tekście wielowierszowym. Niestety w dalszym ciągu nie działają FIELDY w blokach wstawionych do pliku poleceniem INSERT (w lispie).
Recommended Posts