pucolek Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 cześć, korzystam z zwcad 2019 SP1 robię tak: 1. tworze sobie schody w archicadzie, 2. publikuje je do dwg, 3. odpalam w zwcadzie i kopiuje z punktem bazowym 4. wklejam do mojego rysunku, ale widzę że coś nie pasuje... 5. wracam do archicada, zmieniam, publikuje do dwg, odpalam w zwcad i kopiuje z punktem bazowym :) 6. wklejam do mojego rysunku ale ku mojemu zaskoczeniu wklejają się schody z poprzedniego kopiowania. uruchomienie ponowne zwcad, zmiana nazwy rysunku źródłowego nic nie daje ... jak ktoś się spotkał z takim problemem proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek210 Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 Ja bym usunął wcześniej wklejone dane i użył funkcji purge i po tym zabiegu spróbować wkleić poprawioną wersję danych. pawmal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 Jeśli schody wklejane są jako blok to wystarczy zastosować się do instrukcji podanej przez @Przemek210. Usuń w pliku DWG blok wklejonych wcześniej schodów. Wyczyść rysunek komendą PURGE (zatwierdzając usunięcie niepotrzebnych elementów), następnie możesz wkleić do rysunku nowo wygenerowane schody. Ewentualnie jeśli chcesz zachować oba bloki w pliku DWG, to przed wstawieniem nowego bloku zmień nazwę bloku już wstawionego w rysunku (lub odwrotnie, zmień nazwę bloku wstawianego). pawmal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts