DRAWORDER - problem

Recommended Posts

Dzień dobry,

Korzystam ostatnio z ZWCada i pojawił się problem z kolejnością wyświetlania. Otóż korzystam z bloków (też dynamicznych, do których nie mogę wejść w ZWCadzie), w których są elementy wipeout (na osobnej warstwie). Tworząc taki blok ustawiam wipeoutom draworder na "back" i wszystko jest dobrze. Taki element - okna, meble, czy etykiety zakrywają ewentualne hacze posadzek lub ścian. Okazało się, że jak ktoś otworzył mój plik w innym CADzie, zapisał i mi odesłał, wszystkie elementy z warstwy "- wipeout" w blokach zmieniły kolejność wyświetlania na front. Żeby to naprawić, muszę wejść osobno do każdego pojedynczego bloku, zaznaczyć element i przesunąć go na spód, co generuje masę dodatkowej roboty, a w przypadku bloków dynamicznych i ZWCada jest niemożliwe. Czy da się stworzyć jakiś LISP, który byłby w stanie złapać wszystkie elementy z danej warstwy w blokach i zmienić im kolejność?

W załączniku z lewej - pogubione wipeouty, z prawej - wyłączona warstwa z wipeoutami (meble ok, przeżyję, ale wtedy jest problem z oknem)

Pozdrawiam

Untitled-2.jpg