pop3k Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Witam, kolejny problem, który bardzo ciężko wygooglować to tworzenie grup. Ogólnie używam podczas rysowania w ZWCad funkcji _GROUPUNNAME, który ma za zadanie ułatwić mi przesuwanie obiektów. Nie zależy mi więc na nazywaniu grup. Jak to zrobić w VBA? Domyślam się, że trzeba by było zaznaczyć moje obiekty i wtedy wklepać funkcje grupowania. Mam taki przykładowy kod: Private Sub b_draw_Click() frm_ZP.Hide Dim PIERWSZY, DRUGI, TRZECI, CZWARTY As Variant Dim Points(3) As Double Dim Dlugosc As Integer Dim FileToInsert As String Dim punktyBlok(0 To 2) As Double Dim pt1(0 To 2) As Double, pt2(0 To 2) As Double Dim skala, skalajednostki As Double Dim BlockRef As ZcadBlockReference Dim BlockAttributes As Variant PIERWSZY = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Podaj punkt P1 (początek pręta):") DRUGI = ThisDrawing.Utility.GetPoint(PIERWSZY, "Podaj punkt P2 (koniec pręta):") TRZECI = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Podaj punkt P3 (poczatek rozkładu:") CZWARTY = ThisDrawing.Utility.GetPoint(TRZECI, "Podaj punkt P4 (koniec rozkładu):") Set newlayer = ThisDrawing.Layers.Add("OPISY") ThisDrawing.ActiveLayer = newlayer 'TWORZĘ LINIĘ PIONOWĄ Points(0) = TRZECI(0) Points(1) = Maximum(TRZECI(1), CZWARTY(1)) + Int(txt_xPyP.Value) / skalajednostki Points(2) = Points(0) Points(3) = Minimum(TRZECI(1), CZWARTY(1)) - Int(txt_xLyL.Value) / skalajednostki Set ZcadPolyline = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(Points) 'WSTAWIAM ZNACZNIK STRZAŁKI JAKO BLOK I PRZEKRĘCAM GO O 90st punktyBlok(0) = Points(0): punktyBlok(1) = Points(1): punktyBlok(2) = 0 '++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ FileToInsert = "C:\BLOKI\STRZALKA.dwg" pt1(0) = Points(0): pt1(1) = Points(1): pt1(2) = 0 pt2(0) = Points(2): pt2(1) = Points(3): pt1(2) = 0 Set BlockRef = ThisDrawing.ModelSpace.InsertBlock(punktyBlok, FileToInsert, skala * 0.5, skala * 0.5, skala * 0.5, ThisDrawing.Utility.AngleFromXAxis(pt1, pt2)) '++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 'WSTAWIAM DRUGI ZNACZNIK STRZAŁKI JAKO BLOK I PRZEKRĘCAM GO O 90st punktyBlok(0) = Points(2): punktyBlok(1) = Points(3): punktyBlok(2) = 0 '++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ FileToInsert = "C:\BLOKI\STRZALKA.dwg" Set BlockRef = ThisDrawing.ModelSpace.InsertBlock(punktyBlok, FileToInsert, skala * 0.5, skala * 0.5, skala * 0.5, ThisDrawing.Utility.AngleFromXAxis(pt2, pt1)) '++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 'CHCIAŁBYM ABY MOJA LINIA, I 2 BLOKI STRZAŁKI BYŁY TUTAJ ZGRUPOWANE Call ZapiszUstawienia(frm_ZP.Controls, "ZP_plus") End Sub Edytowane 25 Lipca 2020 przez pop3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Uwaga ogólna: Oddzielaj kod obsługi zdarzeń od kodu wykonawczego. Kod wykonawczy dziel na mniejsze funkcje. Spagetti code jest trudny do analizy i testowania. Jeżeli kod wykonawczy tworzy encje to te encje twórz w podfunkcjach które będą je zwracały do kodu wykonawczego. Zgromadzone encje do zgrupowania przekaż do osobnej funkcji jako argument. Funkcja ta powinna zwrócić identyfikator grupy. Co do grupowania to może taki krótki przykład pomoże Function Rysuj() Dim Points(3) As Double Dim PIERWSZY, DRUGI, TRZECI, CZWARTY As Variant Dim ObjectsToGroup(1) As ZcadEntity Dim Group As ZcadGroup PIERWSZY = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Podaj punkt P1 (początek pręta):") DRUGI = ThisDrawing.Utility.GetPoint(PIERWSZY, "Podaj punkt P2 (koniec pręta):") Points(0) = PIERWSZY(0) Points(1) = PIERWSZY(1) Points(2) = DRUGI(0) Points(3) = DRUGI(1) Set ObjectsToGroup(0) = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(Points) PIERWSZY = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Podaj punkt P1 (początek pręta):") DRUGI = ThisDrawing.Utility.GetPoint(PIERWSZY, "Podaj punkt P2 (koniec pręta):") Points(0) = PIERWSZY(0) Points(1) = PIERWSZY(1) Points(2) = DRUGI(0) Points(3) = DRUGI(1) Set ObjectsToGroup(1) = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(Points) Set Group = ToGroup(ObjectsToGroup) End Function Function ToGroup(Objects() As ZcadEntity) As ZcadGroup Dim GroupObject As ZcadGroup Set GroupObject = ThisDrawing.Groups.Add("*") GroupObject.AppendItems Objects Set ToGroup = GroupObject End Function kruszynski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Ha! Trzeba było zobaczyć mój kod na początku. Staram się dzielić kod na mniejsze funkcje, zazwyczaj jednak przy rewizjach poprawiam strukturę kodu. Mało to profesjonalne, ale ja jestem amator. Do tego zachowuje też porządek w deklaracji zmiennych - wszystkie są na początku i czasem nawet uporządkowuję je alfabetycznie! Kod działa! Dziękuję bardzo! perlon jesteś Mistrzem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi