gruzin Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Planuję zakup nowych komputerów do biura. Musze wybrać system i zastanawiam się miedzy win7 32bit lub 64bit. Może ktoś używa windowsa 7 64-bitowego razem z Zwcadem. Czy na 64bitach Zwcad działa dobrze, czy nie ma z nim problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted June 14, 2010 Report Share Posted June 14, 2010 Witam, generalnie z mojego doświadczenia lepiej wybrać wersję32-bit. Jak dla mnie jedyną zaletą wersji 64bit jest możliwość posiadania powyżej 4GB pamięci RAM. Wersje 32-bit obsługują do 4GB RAM, choć nice cała pamięć jest dostępna dla użytkownika. Wydaje mi się także, że nieco łatwiej jest ze sterownikami do wersji 32bit. Patrząc na dane historyczne 2 osoby miały problemy z WIN7 64bit i ZWCAD. Dotyczyło to wersji z końca grudnia. Problem polegał na tym, że po kilku zapisach pliku plik *.dwg zostawał "jakby" blokowany i nie dało się go zapisać. Problem był trudny do powtórzenia. Nie występował na XP, i Vista. Na naszych instalacjach WIN7 64bit także nie występował. Po instalacji najnowszej wersji ZWCAD problem się już nie powtórzył. Generalnie skłaniałbym się do wersji 32-bit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruzin Posted June 14, 2010 Author Report Share Posted June 14, 2010 Dziękuję za konkretną odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalzwcad Posted July 10, 2010 Report Share Posted July 10, 2010 Pracuję zarówno na windows XP SP3 jak i Windows 7 x64. ZWCAD nie sprawia kłopotów, działa stabilnie, z uwagi na większą ilość pamięci RAM nawet szybciej. Windows 7 obsługuje również pliki X86, jest w stanie importować sterowniki zarówno z Visty jaki i XP. Polecam przetestowanie Windows 7 przynajmniej na jednym stanowisku z uwagi na większą stabilność samego systemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Witam, wygląda na to, że wszystkie problemy, które opisywałem powyżej zostały rozwiązane. Tak więc spokojnie można używać ZWCAD na Win 7 32 i 64 bit, zarówno 2010 i 2011. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts