Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

spotkałem się z taką funkcją w innym sofcie BricsCAD co ciekawe w jakiejś starej wersji (obecnie testowałem najnowszą i tego już tam nie było), ale podczas pracy przypadła mi do gustu. Mianowicie po skopiowaniu elementu np. bloku, polilinii itp. podczas wklejania można było wcisnąć F8 i w tym momencie wklejany obiekt był w trybie ortho czyli po linii pionowej lub poziomej.

Teraz wykorzystuje funkcję kopiuj z punktem i podczas wklejania z włączoną funkcją F3 lokalizacja względem obiektu szukam "punktu zaczepienia" i wklejam.

Tamta funkcja przyspieszała wklejanie tekstu który był od razu wyrównany ( w pione lub poziomie)  lub wklejanie kolejnych elementów obok siebie w jednej linii.

Widzę że orto działa tylko przy przesuwaniu obiektu.

Czy w zwcad2020 pro jest taka funkcjonalność lub jak ją można uzyskać/włączyć?

copy with orto.gif

Edytowane przez hose2001
Opublikowano (edytowane)

Tak oto chodziło baaardzo dziękuje :) , a czyli  ctrl+C  to nie to samo co komenda "kopiuj"? Sprawdzałem też ctrl+shift+c (kopiowanie z punktem) a potem ctrl+v i też wtedy nie da się uzyskać ortho, tylko za pomocą komendy kopiuj bądź ikoną.

Edytowane przez hose2001