hose2001 Posted December 8, 2019 Report Share Posted December 8, 2019 Witam, wymieniłem monitor na moim stanowisku z monitora fullHD 1920x1080 na monitor ultrapanoramiczny 3840x1080 i pojawił się problem z interfejsem. Mianowicie mam duże ikony przez co mniej ich mogę zmieścić na ekranie. Wydaje mi się jakby ZWCAD odczytywał taką rozdzielczość monitora jako monitor UHD i dostosowywał do niego interfejs podczas uruchamiania. Ciekawostką jest to, że gdy zmienię rozdzielczość monitora na 1920x1080 uruchomię ZWCAD i ponownie zmienię rozdzielczość na 3840x1080 to menu pozostaje "małe" (właściwe dla mnie). Próbowałem ustawień zaawansowanych we właściwościach i usuwaniu problemów ze zgodnością aby program nie korzystał z ustawień DPI systemu, a nawet dostałem od supportu (manifest i zwcad.exe.manifest) skrypt dzięki któremu ZWCAD miał nie sprawdzać rozdzielczości ale efekt jest ten sam - duże ikony. Oczywiście opcja w ustawieniach "użyj dużych przycisków dla pasków narzędzi" jest wyłączona (jak ją włączę to ikony jeszcze większe). Po kolejnych testach zauważyłem, że to "małe menu" da się uzyskać do rozdzielczości 2560x1080 czyli 21:9 potem już się zmienia na duże. Poniżej screeny z wyglądem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 9, 2019 Report Share Posted December 9, 2019 Proszę o informacje jaki to model monitora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hose2001 Posted December 9, 2019 Author Report Share Posted December 9, 2019 Samsung LC49HG90DMUXEN https://www.samsung.com/pl/monitors/gaming-chg90/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 9, 2019 Report Share Posted December 9, 2019 Dziękuję, postaramy się uzyskać dostęp do podobnego monitora i będziemy starali się coś ustalić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hose2001 Posted December 12, 2019 Author Report Share Posted December 12, 2019 Poniżej nagrałem dwa gify które w pełni obrazują co się dzieje z ikonami (kreska pośrodku na drugim gifie to pozostałość po ramce programu do zrzutów po zmianie rozdzielczości): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 12, 2019 Report Share Posted December 12, 2019 Sprawdziliśmy wpływ rozdzielczości monitora na wielkość ikon. Niestety ikony są, zwiększane jeśli podczas startu programu ilość pikseli w pionie lub lub w poziomie jest większa niż założona. Wielkość ikon nie jest zapisywana w rejestrach systemu, ani w plikach konfiguracyjnych. ta procedura jest zaszyta w samym pliku startowym i jest poza zasięgiem modyfikacji. Ze strony ZWSOFT otrzymaliśmy informacje, że są w trakcie prac nad zmianami w interfejsie programu tak, aby był skalowalny według potrzeb do 4K i różnych kombinacji rozdzielczości. Zastanawialiśmy się i sądzimy, że moglibyśmy teraz napisać skrypt, który zmienia na mniejszą rozdzielczość ekranu, uruchamia ZWCADa a następnie przywraca oryginalną rozdzielczość ekranu. Wtedy ikony byłyby normalnego rozmiaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hose2001 Posted December 16, 2019 Author Report Share Posted December 16, 2019 Dziękuję za testy, poczekam do następnej wersji. Na razie sam przełączam rozdzielczości podczas startu ZWCAD. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzych75 Posted December 23, 2019 Report Share Posted December 23, 2019 Witam Chętnie bym przytulił i przetestował taki skrypt, szczególnie na wersji 2019, gdzie podczas pracy w 4K, niektóre ikony nie są wyświetlane (w 2020 też) Pozdrawiam i Wesołych Świąt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 24, 2019 Report Share Posted December 24, 2019 Skrypt wymaga do działania darmowego programu o nazwie Qres (zamieszczam poniżej). Zawartość skryptu; @echo off start "ZWCAD 2020" /b "C:\Program Files\ZWSOFT\ZWCAD 2020\ZWCAD.exe" /company ZWSoft /product ZWCAD /language "pl-PL" C:\qres\qres.exe /x 2560 /y 1600 timeout /t 7 /nobreak >nul C:\qres\qres.exe /x 3840 /y 2160 Sposób działania: Uruchamiamy ZWCADa. Zmieniamy rozdzielczość na mniejszą /x 2560 /y 1600 oznacza ilość pikseli w pionie i poziomie - najlepiej wybrać o stopień mniejszą niż 4K. Czekamy kilka sekund - timeout /t 7 - ustawiłem w skrypcie na 7 sekund co jest wystarczające do startu programu. Przywracamy oryginalną rozdzielczość - w skrypcie jest to ustawione na 3840 x 2160. Oto plik do pobrania Qres.zip Najprościej go rozpakować w katalogu głównym na dysku C:\ Pozdrawiam. Ja również życzę Wesołych Świąt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hose2001 Posted March 10, 2020 Author Report Share Posted March 10, 2020 Witam, czy wiadomo coś w temacie, jakiś update? Kolega kupił laptop z ekranem 4k i też ma problemy z interfejsem ikony i napisy zachodzą mu na siebie itp (trochę lepiej się to zachowuje przy ustawieniu interfejsu na duże ikony (w opcjach zwcad). Ja natomiast znalazłem przypadkowo tymczasowe rozwiązanie. Zauważyłem, że gdy pracuje na dwóch monitorach (jeden z laptopa i drugi zewnętrzny) i ustawię w opcjach wyświetlania w Windows ekran główny jako ten z laptopa ( na nim mam natywnie 1920x1080) to wtedy na ekranie zewnętrznym 3840x1080 ZWCad otwiera się poprawnie tj. ikony są małe. Jeśli zaś ustawimy ekran główny jako zewnętrzny (3840x1080) to ikony się zmieniają na duże.... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 10, 2020 Report Share Posted March 10, 2020 Niestety, nie mamy jeszcze aktualizacji programu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts