Recommended Posts

Posted

Witam,

mam taki problem, branża elektryczna sieci napowietrzne, na rzucie 2d mam rozrysowane polilinią sieci napowietrzne, potrzebuję obliczyć kąty pomiędzy przęsłami, czy też załamaniami linii.

Czy istnieje możliwości pomiaru automatycznego? lub też zawarcia tej "funkjcji" w atrybutach?

Posted

Całościowe zagadnienie jest dosyć skomplikowane, ale możemy spróbować je podzielić na mniejsze elementy.

Na początek zapewne trzeba zwymiarować segmenty polilinii oraz kąty pomiędzy nimi.

Można w tym celu użyć takiego skryptu dimpolygons.lsp (polecenie dimpolygons)

LISP pochodzi z tego forum https://forums.augi.com/showthread.php?168619-Automatically-dimension-all-sides-and-angles-of-selected-polylines-polygons&p=1335126&viewfull=1#post1335126

Sposób działania LISPa pokazałem na filmie.

Posted

Dzień dobry,

Dziękuję b. za skrypt faktycznie jest to już krok milowy, samo wyświetlenie danych to już duże ułatwienie do wpisania danych w atrybuty.

pozdrawiam

Tomasz.

• 2 years later...
Posted

Witam! Czy jest jeszcze możliwość by otrzymać LISP pokazany na filmie? Działa on również w przypadku otwartej polilini? Pozdrawiam!  

P.S. Skoro jest możliwość stworzenia apki liczącej i tak już skomplikowane(przynajmniej z mojej perspektywy) zagadnienie, to na pewno można ją również rozbudować o export odległości między punktami w formie tabeli, np. Excel. Czy dobrze kombinuję?

Posted
28 minut temu, Jakub napisał:

Czy jest jeszcze możliwość by otrzymać LISP pokazany na filmie? Działa on również w przypadku otwartej polilini? Pozdrawiam! 

Lisp znajduje się w tym poście poście z filmem (4 posty do góry).

28 minut temu, Jakub napisał:

to na pewno można ją również rozbudować o export odległości między punktami w formie tabeli, np. Excel. Czy dobrze kombinuję?

Proszę zobaczyć na program rozszerzający ZWCADa - ZWGeo - https://www.zwcad.pl/ui-szansa/zwgeo.html

Oto jeden z przykładów użycia ZWGeo.

Obecnie mocno zwiększamy możliwości tego programu do wspomagania pracy geodetów. Jednym z zagadnień są np. mapy WMS. O tym może Pan poczytać w tym wątku