perlon Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Mam taką oto sytuację. Wpisując komendę DTEXT bezpośrednio z klawiatury mam możliwość wpisania kilku wierszy tekstu podzielonych ENTER'em. Po potwierdzeniu enterem pustej linii komenda kończy działanie a w rysunku mam kilka tekstów jednowierszowych. To jest dla mnie OK i tak jest również a AC. Gdy próbuję to zaimplementować za pomocą command w LISP'e w taki oto sposób : (command "_dtext" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:")) (getdist "\nWskaz wysokosc:" p1) (* (/ (getangle "\nWskaż kąt:" p1) pi) 180)) Można wprowadzić tylko jeden wiersz i enter kończy działanie takiej komendy. W powyższym zakładam że domyślna wysokość tekstu w bieżącym stylu jest 0 dlatego jest człon pytania o wysokość tekstu. Dla bieżącego stylu posiadającego ustawioną domyślną wysokość pytanie o wysokość powinno być pominięte np. taka wersja wywołania ale nie zmienia to meritum (command "_dtext" "_s" "txt2" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:")) (* (/ (getangle "\nWskaż kąt:" p1) pi) 180)) W AC działa zgodnie z oczekiwaniami tak jak przy "gołym" wywołaniu _dtext, a w ZwCAD niestety jest różnica, która mnie nieco irytuje. Czy mógłby ktoś wyjaśnić tą rozbieżność lub ewentualnie prośba do przyjaciół z Szansy o zgłoszenie tego do deweloperów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Aha. Nie ma różnicy czy wołam dtext czy text i zauważyłem, że takie wywołanie daje pożądany efekt Command: (command "_text" "_s" "txt2" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:"))) _text Current text style: "txt2" Text height: 200 Annotative: No Specify the starting point of text or [Justify/Style]: _s Enter text style or [?] <txt2>: txt2 Specify the starting point of text or [Justify/Style]: Wskaż punkt: Specify the rotation angle of text <30>: nil Specify the rotation angle of text <30>: Z tym że pojawia się systemowe pytanie o kąt u mnie po angielsku i wszystko działa ok. Ale jak dodam parametr reprezentujący kąt tekstu to już nie jest ok. Command: (command "_text" "_s" "txt2" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:")) 30) _text Current text style: "txt2" Text height: 200 Annotative: No Specify the starting point of text or [Justify/Style]: _s Enter text style or [?] <txt2>: txt2 Specify the starting point of text or [Justify/Style]: Wskaż punkt: Specify the rotation angle of text <27>: 30 Text: nil Text: wefwfewe Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 17 godzin temu, perlon napisał: Czy mógłby ktoś wyjaśnić tą rozbieżność lub ewentualnie prośba do przyjaciół z Szansy o zgłoszenie tego do deweloperów? Wyjaśnić niestety nie potrafię, ale zgłosiłem do ZWSOFT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi