perlon Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Mam taką oto sytuację. Wpisując komendę DTEXT bezpośrednio z klawiatury mam możliwość wpisania kilku wierszy tekstu podzielonych ENTER'em. Po potwierdzeniu enterem pustej linii komenda kończy działanie a w rysunku mam kilka tekstów jednowierszowych. To jest dla mnie OK i tak jest również a AC. Gdy próbuję to zaimplementować za pomocą command w LISP'e w taki oto sposób : (command "_dtext" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:")) (getdist "\nWskaz wysokosc:" p1) (* (/ (getangle "\nWskaż kąt:" p1) pi) 180)) Można wprowadzić tylko jeden wiersz i enter kończy działanie takiej komendy. W powyższym zakładam że domyślna wysokość tekstu w bieżącym stylu jest 0 dlatego jest człon pytania o wysokość tekstu. Dla bieżącego stylu posiadającego ustawioną domyślną wysokość pytanie o wysokość powinno być pominięte np. taka wersja wywołania ale nie zmienia to meritum (command "_dtext" "_s" "txt2" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:")) (* (/ (getangle "\nWskaż kąt:" p1) pi) 180)) W AC działa zgodnie z oczekiwaniami tak jak przy "gołym" wywołaniu _dtext, a w ZwCAD niestety jest różnica, która mnie nieco irytuje. Czy mógłby ktoś wyjaśnić tą rozbieżność lub ewentualnie prośba do przyjaciół z Szansy o zgłoszenie tego do deweloperów? Cytuj
perlon Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Aha. Nie ma różnicy czy wołam dtext czy text i zauważyłem, że takie wywołanie daje pożądany efekt Command: (command "_text" "_s" "txt2" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:"))) _text Current text style: "txt2" Text height: 200 Annotative: No Specify the starting point of text or [Justify/Style]: _s Enter text style or [?] <txt2>: txt2 Specify the starting point of text or [Justify/Style]: Wskaż punkt: Specify the rotation angle of text <30>: nil Specify the rotation angle of text <30>: Z tym że pojawia się systemowe pytanie o kąt u mnie po angielsku i wszystko działa ok. Ale jak dodam parametr reprezentujący kąt tekstu to już nie jest ok. Command: (command "_text" "_s" "txt2" (setq p1 (getpoint "\nWskaż punkt:")) 30) _text Current text style: "txt2" Text height: 200 Annotative: No Specify the starting point of text or [Justify/Style]: _s Enter text style or [?] <txt2>: txt2 Specify the starting point of text or [Justify/Style]: Wskaż punkt: Specify the rotation angle of text <27>: 30 Text: nil Text: wefwfewe Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez perlon Cytuj
kruszynski Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 17 godzin temu, perlon napisał: Czy mógłby ktoś wyjaśnić tą rozbieżność lub ewentualnie prośba do przyjaciół z Szansy o zgłoszenie tego do deweloperów? Wyjaśnić niestety nie potrafię, ale zgłosiłem do ZWSOFT. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi