Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam daną macierz jedno kolumnową z wartościami, chcę aby SMATH zwrócił mi numer wiersza macierzy z wartością najbliższą do podanej prze zemnie.

Powiedzmy że mam szukam wartości 50.1 a macierz zawiera 50.0,  50.3, 53 to Smath pod mi pozycję wartości 50.0

Posted

Nie znam takiej funkcji gotowej.

Ale może wystarczy przejść w pętli tablelę, odejmując szukaną wartość i zapamiętać pozycję wartości najbliższej 0.

Poniżej przykład użycia pętli:

Posted (edited)

Witam,

Wykombinowałem coś takiego:

Odejmuję od 1 moją macierz podzieloną przez szukaną wartość następnie za pomocą funkcji vectorize(abs(dr)) mam wartości bezwzględne, z tych wartości szukam najmniejszej.

Mam teraz wartość, która się znajduje już w macierzy, da się wyznaczyć numer wiersza po wartości (odwrotność row(;))?

Przykład.sm

Edited by 3rav
Posted

Wydaje mi się, że trochę niepotrzebnie w Twoim przykładzie jest takie odejmowanie z dzieleniem.

odejmowanie-z-dzielniem.png

ponieważ wystarczy samo odejmowanie szukanej wartości i wyciągnięcie z tego wartości bezwzględnej.

Ale szacunek za dobry pomysł w z wyciągnięciem wartości bezwzględnej - wtedy można użyć wyszukiwania wartości minimalnej

Do znalezienia numeru wiersza proponuję zrobić coś takiego

rozwiazanie_zadania.png

numer-wiersza-najmniejszego-elementu-tablicy.sm