3rav Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witam, Mam daną macierz jedno kolumnową z wartościami, chcę aby SMATH zwrócił mi numer wiersza macierzy z wartością najbliższą do podanej prze zemnie. Powiedzmy że mam szukam wartości 50.1 a macierz zawiera 50.0, 50.3, 53 to Smath pod mi pozycję wartości 50.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Nie znam takiej funkcji gotowej. Ale może wystarczy przejść w pętli tablelę, odejmując szukaną wartość i zapamiętać pozycję wartości najbliższej 0. Poniżej przykład użycia pętli: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rav Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, Wykombinowałem coś takiego: Odejmuję od 1 moją macierz podzieloną przez szukaną wartość następnie za pomocą funkcji vectorize(abs(dr)) mam wartości bezwzględne, z tych wartości szukam najmniejszej. Mam teraz wartość, która się znajduje już w macierzy, da się wyznaczyć numer wiersza po wartości (odwrotność row(;))? Przykład.sm Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Wydaje mi się, że trochę niepotrzebnie w Twoim przykładzie jest takie odejmowanie z dzieleniem. ponieważ wystarczy samo odejmowanie szukanej wartości i wyciągnięcie z tego wartości bezwzględnej. Ale szacunek za dobry pomysł w z wyciągnięciem wartości bezwzględnej - wtedy można użyć wyszukiwania wartości minimalnej Do znalezienia numeru wiersza proponuję zrobić coś takiego numer-wiersza-najmniejszego-elementu-tablicy.sm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi