perlon Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Witam. Jakoś do tej pory nie było mi potrzebne ale przy pisaniu tego DCL'ka by mi się przydało. Czy jest możliwość w oknie DCL w elemencie edit_box validować wartość takiego pola tekstowego w trakcie zmiany jego wartości? Chodzi mi o taką funkcjonalność, która na bieżąco w trakcie pisania sprawdzałaby wartość pola i podejmowała akcję po każdej zmianie wartości. Coś w stylu zdarzenia OnChange dla C# i WinForms. Chciałbym sterować cechą enable przycisku w zależności od tego czy wartość w polu tekstowym jest prawidłowa lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Na 99.9% da się to zrobić. Mam taki fragment kodu sprawdzający czy wpisana została liczba. (defun DCL:CheckNum ( / ) (if (not(> (atof $value) 0)) (set_tile $key "")(set_tile $key (rtos(atof $value)) ) ) ) To jeszcze trzeba osadzić w kontekście DCLa i na to nie mam przykładku tak na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 NIezupełnie wyszło tak jak chciałem, ale może wystarczy. Blokuje inny element okna. ale nie przy każdej zmianie, ale przy zatwierdzaniu wartości, np przechodząc do innej komórki,albo [enter] na koniec. plik DCL wygląda tak: EditCheck : dialog { label = ""; :edit_box{ key="path"; label="Ścieżka"; edit_width=6; fixed_width=true; action = "(DCL:Edit:IsValid)"; } : button { action = "(done_dialog 0)"; key = "accept"; label = "Zapisz"; } : button { action = "(done_dialog 0)"; key = "cancel"; label = "Anuluj"; is_cancel = true; } } plik LSP tak: (defun DCL:Edit:IsValid ( / *error* ) (defun *error* ( msg / ) (if (not (null msg ) ) (progn (princ "\nDCL:Edit:IsValid :*error*: " ) (princ msg ) (princ "\n") ) ) ) (print (strcat "wartość wpisana do okna: " $key " to: " $value ) ) (if (= "" $value) (mode_tile "accept" 1) (mode_tile "accept" 0) ) ) (defun c:testEdit ( / dcl_id RunDialogResult coords LastPath *error* ) (defun *error* ( msg / ) (if (not (null msg ) ) (progn (princ "\nc:testEdit:*error*: " ) (princ msg ) (princ "\n") ) ) ) (setq DCL_Path "C:\\<< TWOJA ŚCIEŻKA >>\\edit_check.DCL") (setq dcl_id (load_dialog DCL_Path)) (setq RunDialogResult t ) (setq LastPath "" ) (while RunDialogResult (if(not(new_dialog "EditCheck" dcl_id))(exit)) (action_tile "cancel" "(done_dialog -1)") (setq RunDialogResult(start_dialog)) (cond ((= RunDialogResult 0) (progn (setq RunDialogResult nil ))) ; ESC pressed (t (print RunDialogResult)) ) ) (unload_dialog dcl_id) (princ) ) perlon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Zaadoptowałem do własnych potrzeb. Nie działa to ostatecznie tak jak chciałem i są sytuacje że validator nie zadziała prawidłowo, ale chyba nic więcej się nie da z tego wycisnąć. Lsp2Zel.lsp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi