Chris Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Dzień dobry, zauważyłem, że ZWCAD 2019 vernum = "2018.07.26(35476)_x64" (read only) nie zapamiętuje ustawienia dotyczącego zmiany tekstu wielowierszowego w tabelach. Stworzyłem tabelę, wstawiłem do niej tekst wielowierszowy i podczas edycji tekstu postanowiłem odrzucić zmiany jakie wprowadziłem. Nacisnąłem ESC i program pyta się czy chcę zapisać wprowadzone zmiany. Klikam NIE a wcześniej zaznaczam, żeby zawsze stosował ten schemat (Always perform my current choice). Niestety za każdym razem edytowanie tekstu w tabeli wygląda tak samo, czyli przy próbie odrzucenia zmian klawiszem ESC program wyświetla okno z pytaniem, czy chcę zapisać wprowadzone zmiany. W przypadku tekstu wielowierszowego poza tabelą program zapamiętuje wybranie opcji Always perform my current choice i więcej nie wyświetla komunikatu, tylko postępuje zgodnie z przyjętym schematem (czyli zgodnie z opcją wybraną podczas zaznaczania Always perform......) Załączam krótkie video obrazujące problem. Nagrywaj_2018_08_29_20_39_53_470.mp4 Druga sprawa dotyczy funkcji CELL BORDERS. Czy ona jest w ogóle aktywna? Jak ją aktywować lub jak z niej korzystać? Wybrałem komórkę (lub tabelę) i chciałbym zmienić np. obramowanie tabeli (lub inne funkcje), ale u mnie ta opcja na belce TABLE ciągle jest nieaktywna. Jeszcze jedno pytanie do belki TABLE, która wyświetla się w trakcie edycji tabel. Czy jest jakaś możliwość, żeby ta belka była w postaci wstążki? Tzn. jeśli wybiorę tabelę, to zamiast wyświetlenia belki aktywuje mi się wstążka z funkcjami tabel...? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Jeszcze jedna sprawa dotycząca TABEL. Otóż w stylu STANDARD i czcionce np. ARIAL nie ma możliwości wpisywania polskich znaków w tekstach tabel. Jeśli jednak tworzę tekst wielowierszowy poza tabelą to dla tego samego stylu i czcionki mogę wpisywać polskie znaki. Sprawdziłem inne czcionki i ten sam problem - w tabeli nie mogłem wstawić polskich znaków, a w zwykłym tekście wielowierszowym już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Rozwiązaniem zastępczym jest skopiowanie tekstu z notatnika lub skorzystanie z kodów ASCII podczas wprowadzania: ą ALT+165 Ą ALT+164 ć ALT+134 Ć ALT+143 ę ALT+169 Ę ALT+168 ł ALT+136 Ł ALT+157 ń ALT+228 Ń ALT+227 ś ALT+152 Ś ALT+151 ó ALT+162 Ó ALT+224 ź ALT+171 Ź ALT+141 ż ALT+190 Ż ALT+189 Poszczególne znaki wprowadzamy w ten sposób, że naciskamy lewy ALT i przy wciśniętym klawiszu, wprowadzamy po kolei cyfry na klawiaturze numerycznej i zwalniamy ALT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Radzę sobie właśnie poprzez kopiowanie tekstów, ale sposób z korzystaniem z kodów ASCII może okazać się dużo wygodniejszy i szybszy.... Kwestia opanowania kodów... Dobrze byłoby jednak, żeby ZWSOFT rozwiązał problem z polskimi znakami w tabelach. Czy przeglądał Pan może uwagi z pierwszego posta? Czy uwaga dotycząca CELL BORDERS wynika z nieumiejętnego używania przeze mnie tabel, czy jednak rzeczywiście funkcja nie do końca działa prawidłowo? Zaznaczę, że w konkurencyjnym programie działa to inaczej i funkcja jest aktywna po wybraniu komórki/wiersza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Odnośnie zapamiętywania wyboru "Always perform my current choice" to przekażę to do ZWSOFT. Sądzę, że funkcja obramowania nie jest jeszcze dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 OK, dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 ZWCAD 2020 PRO vernum = "2019.11.06(51422)_x64" Przypominajka - ciągle brak polskich znaków w tekstach tabel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RKBUD Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Nie tylko brak polskich znaków, ale także możliwości wpisywania formuł, chociażby sumy komórek tabeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi