Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

vernum = "2018.07.26(35476)_x64" ZWCAD 2019

Znalazłem następujące problemy z paletą narzędzi.

1. Obiekt przeniesiony z palety narzędzi na rysunek nie zachowuje warstwy.

palety1.thumb.jpg.37a5a3d2b4a0c8bdc18d9d190b6fb24c.jpg

Wstawiany jest zawsze na warstwie "0" (zero).

2. Mam problemy z dodaniem bloku z palety do rysunku. LPM na elemencie z palety i nic. Czasem zaskoczy, czasem muszę przeciągnąć blok do rysunku. Elementy w palecie mam zapisane w pliku dwt. Powiązane chyba z tym co wcześniej zgłaszałem - tj. wstawianie kolejnego elementu z palety za pomocą ENTERa/SPACJI.

palety2.jpg.45d210d7b64bb4bd517e3eb0f42fecf9.jpg

Testowane również na czystym nowym pliku.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o to, że bloki mają zadaną swoją warstwę i po wstawieniu do rysunku powinny znaleźć się na swojej zadeklarowanej warstwie.

Niezależnie od tego jaką warstwę mamy ustawioną jako aktualną.

EDIT:

W 2018 było tak samo - nie zwróciłem uwagi, dopiero wychodzi jak się izoluje warstwy.

Edytowane przez bobik_123
Opublikowano

Dziękuję. Takie zachowanie programu przeczy idei pracy na warstwach.

Nie wiem czy to zmienią. Zauważyłem bowiem, że od kilku wersji pierwszenstwo maja ustawienia grubosci linii i jej rodzaju wybrane wybrane z belki wlasciwosci przed wykonaniem komendy a nie to co jest ustawione przez menedżera warstw. Dobrze to widać przy tworzeniu wypełnień. 

Pozdrawiam

Opublikowano

jak wyżej normalne właściwości bloku na warstwie "0" ze przyjmuje warstwy bieżące, w przypadku bloków z konkretnymi ustalonymi warstwami logiczne dla mnie jest wstawienie bloku z zdefiniowanymi warstwami ...tak działo się zawsze, chyba ze nie podłapałem niuansu