cadder Posted March 3, 2010 Report Share Posted March 3, 2010 Bawię się KOMPASem i mam mały problem. Gdy stworzę szkic na powierzchni detalu, a następnie próbuję wstawić otwór to "wskakuje" on automatycznie w początek układu współrzędnych. Mogę nim oczywiście sterować ręcznie albo z klawiatury ale nie wiem jak go zahaczyć o jakiś element konstrukcyjny. Próbowałem w szkicu tworzyć punkty i do nich przyklejać otwór ale nic z tego. Oczywiście, gdy otwór jest już wstawiony mogę go edytować i zwymiarować jego pozycję oraz powiązać ją więzami geometrycznymi. Czy można w szicu zdefiniować np. punkty konstrukcyjne i w ich miejscu wstawić otwory? Czy można jednym poleceniem wstawić więcej niż jeden otwór? Z góry dziękuję za odpowiedź. Program jest bardzo przyjemny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 Poniżej zamieszczam film, jak wstawiać otwór i go spozycjonować. Wstawienie kilku otworów na raz, nie jest możliwe. Można byłoby utworzyć kilka okręgów w jednym szkicu i je wyciągnąć grupowo, jednak to można byłoby zastosować tylko do otworów przelotowych. wstawianie-otworu.avi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts