umewar Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 witam korzystam z ZWCADA 2009 w projekcie mam narysowane dwa rysunki, niestety przez moje przegapienie jeden z nich zrobiłem za duży. mniejszy chciałem powiększyć funkcją SKALA ale program powiększa go do takich rozmiarów że nie widać w ogóle już pierwszego. dołączam obraz aby było łatwiej zrozumieć mój problem chciałbym aby rysunki były mniej więcej takiego samego rozmiaru.. proszę o pomoc. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Ja zawsze robiłem to następujący sposób: - wstawiałem wymiar na rysunku dużym i małym (najlepiej dotyczący tego samego elementu) - dzieliłem wartość jednego wymiaru przez drugi, - skalowałem teraz mniejszy rysunek i jako skalę wpisywałem wynik dzielenia wymiarów Jest także druga metoda - polecenie align Poniżej zamieszczam film, jak jej użyć. align.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umewar Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 witam jak robie poleceniem align to rysunek wskakuje mi w jeden punkt źródłowy i wygląda to tak : a tego drugiego sposobu nie rozumie :/ próbowałem ale nic z tego. możesz wytłumaczyć to łopatologicznie ? :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Poniżej zamieszczam 2 filmy ilustrujące sposób dopasowania. Z braku pliku DWG, operacje wykonałem na obrazkach (na narysowanych obiektach będzie tak samo). align.avi dopasowanie_z_wymiarami.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umewar Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 dziękuję serdecznie za pomoc ! drugi filmik wyjaśnił mi wszystko. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi