umewar Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 witam korzystam z ZWCADA 2009 w projekcie mam narysowane dwa rysunki, niestety przez moje przegapienie jeden z nich zrobiłem za duży. mniejszy chciałem powiększyć funkcją SKALA ale program powiększa go do takich rozmiarów że nie widać w ogóle już pierwszego. dołączam obraz aby było łatwiej zrozumieć mój problem chciałbym aby rysunki były mniej więcej takiego samego rozmiaru.. proszę o pomoc. pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 Ja zawsze robiłem to następujący sposób: - wstawiałem wymiar na rysunku dużym i małym (najlepiej dotyczący tego samego elementu) - dzieliłem wartość jednego wymiaru przez drugi, - skalowałem teraz mniejszy rysunek i jako skalę wpisywałem wynik dzielenia wymiarów Jest także druga metoda - polecenie align Poniżej zamieszczam film, jak jej użyć. align.avi Link to comment Share on other sites More sharing options...
umewar Posted February 26, 2010 Author Report Share Posted February 26, 2010 witam jak robie poleceniem align to rysunek wskakuje mi w jeden punkt źródłowy i wygląda to tak : a tego drugiego sposobu nie rozumie :/ próbowałem ale nic z tego. możesz wytłumaczyć to łopatologicznie ? :D pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Poniżej zamieszczam 2 filmy ilustrujące sposób dopasowania. Z braku pliku DWG, operacje wykonałem na obrazkach (na narysowanych obiektach będzie tak samo). align.avi dopasowanie_z_wymiarami.avi Link to comment Share on other sites More sharing options...
umewar Posted March 1, 2010 Author Report Share Posted March 1, 2010 dziękuję serdecznie za pomoc ! drugi filmik wyjaśnił mi wszystko. pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts