umewar Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 witam korzystam z ZWCADA 2009 w projekcie mam narysowane dwa rysunki, niestety przez moje przegapienie jeden z nich zrobiłem za duży. mniejszy chciałem powiększyć funkcją SKALA ale program powiększa go do takich rozmiarów że nie widać w ogóle już pierwszego. dołączam obraz aby było łatwiej zrozumieć mój problem chciałbym aby rysunki były mniej więcej takiego samego rozmiaru.. proszę o pomoc. pozdrawiam!
dmatusz3 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Ja zawsze robiłem to następujący sposób: - wstawiałem wymiar na rysunku dużym i małym (najlepiej dotyczący tego samego elementu) - dzieliłem wartość jednego wymiaru przez drugi, - skalowałem teraz mniejszy rysunek i jako skalę wpisywałem wynik dzielenia wymiarów Jest także druga metoda - polecenie align Poniżej zamieszczam film, jak jej użyć. align.avi
umewar Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 witam jak robie poleceniem align to rysunek wskakuje mi w jeden punkt źródłowy i wygląda to tak : a tego drugiego sposobu nie rozumie :/ próbowałem ale nic z tego. możesz wytłumaczyć to łopatologicznie ? :D pozdro
dmatusz3 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Poniżej zamieszczam 2 filmy ilustrujące sposób dopasowania. Z braku pliku DWG, operacje wykonałem na obrazkach (na narysowanych obiektach będzie tak samo). align.avi dopasowanie_z_wymiarami.avi
umewar Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 dziękuję serdecznie za pomoc ! drugi filmik wyjaśnił mi wszystko. pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi