PAS Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 witam, mam maly problem z drukowaniem do pdf mapy tiff lub jpg zalaczonego do pliku dwg. czy czesto die to zdarza innym uzytkownikom? na wydruku pozostaje tylko krawędź zalaczonego podkladu jpg lub tiff - mapa jest na warstwie do druku itp. korzystalem juz z zwcada i drukowaly sie wczesniej takowe mapy. prosze o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 Witam, proszę zmniejszyć gęstość wydruku (DPI) w drukarce PDF. Np. PDFcreator ma domyślnie ustawione na 600DPI. Jest do bardzo duża wartość. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruzin Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 Ja zauważyłem, że przy drukowaniu pdfcreatorem mapy nie drukują się przy formacie "niestandardowym" papieru. Jak weźmiemy papier większy niż nam trzeba np. A0 a rysunek z mapą będzie na środku to plik się wydrukuje do pdf'a poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 Ja zauważyłem, że przy drukowaniu pdfcreatorem mapy nie drukują się przy formacie "niestandardowym" papieru. Jak weźmiemy papier większy niż nam trzeba np. A0 a rysunek z mapą będzie na środku to plik się wydrukuje do pdf'a poprawnie. Sprawdziłem to i faktycznie tak jest. Zastanawiam się jednak, czy wydruk na większym arkuszu rysunku (tak aby zostały duże marginesy) nie prowadzi także do zmniejszenia rozdzielczości faktycznego rysunku. :?: Jeśli mamy format A3 i wydrukujemy go w skali 1:1 na formacie A1 z rozdzielczością 600DPI, to faktyczna rozdzielczość wydruku rysunku (a dokładniej naszego obszaru A3 z obiektami) będzie 300DPI. Czyli będzie taka sama, jak wydrukujemy A3 na formacie A3 w gęstości 300DPI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts