Pawcyk Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Dzień dobry. Chciałbym odgrzać starego kotleta i podzielić się tym co się dowiedziałem. Dla jednych będzie to wiedza już znana, a reszcie może pomóc. Chodzi o znalezienie punktu przecięcia linii z powierzchnią 3D. Funkcja: (vlax-invoke-method powierzchnia 'IntersectWith oś acExtendNone ) nie działa (przynajmniej mi). Większość lispów tego typu korzysta z funkcji kalkulatora graficznego wbudowanego w cada. (Dla zainteresowanych: CAL [enter] ->F1) Jedną z funkcji tego kalkulatora jest: ilp (p1,p2,t1,t2,t3), gdzie p1 i p2 to punkty tworzące linię, a t1, t2, t3 to punkty płaszczyzny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Sprawdzę to i postaram się dowiedzieć czegoś więcej od ZWSOFT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Funkcja: Dnia 18.04.2018 o 14:08, Pawcyk napisał: (vlax-invoke-method powierzchnia 'IntersectWith oś acExtendNone ) znajduje przecięcia, jeśli linia przecina krawędź powierzchni - takie było założenie. Czy w AutoCADzie wykorzystując tą funkcję otrzymuje Pan inny wynik? kalkulator na chwilę obecną wylicza następujące wartości: + dodawanie - odejmowanie * mnożenie / dzielenie ^ potęgowanie % modulo - reszta z dzielenia sqrt pierwiastek abs wartość bezwzględna ln logartym naturalny log10 logartym o podstawie 10 avg średnia sum suma wartości fact silnia min max - wartości ekstremalne funkcje trygonometryczne: sin asin cos acos tan atan pozostałe funkcja kalkulatora geometrycznego w wersji znanej z AutoCADa nie są jeszcze obsługiwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcyk Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 W AutoCADzie nie sprawdzałem przecinania linii z krawędzią powierzchni, ale w sumie krawędź mi wystarczy. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi