Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można prosić o krótki przewodnik jak zrobić własny toolbar za pomocą modułu dostosuj interfejs. O ile z dodaniem nowego paska zadań nie mam problemu to mam pytanie jak dodać do tego paska własny przycisk w celu wywoływania nowych komend jakie ładuję za pomocą aplikacji  lispowych czy aplikacji w formie plików dll.

Opublikowano

Ikony (polecenia) można dodać do nowego paska narzędzi na zasadzie przeciągnięcia z istniejących poleceń. Kolejne ikony można dodać przez klonowanie przez prawy przycisk myszy, a edycję polecenia wykonujemy przez edycję makra.

2018-02-12 08_35_49.png

Opublikowano (edytowane)

Problem jest taki, że klonowanie daje to, że edycja nowego przycisku zmienia dane w danych starego przycisku. Kopiowanie to samo, gdyż nowo-wkopiowany element ma to samo ID elementu. Kopiowanie wewnątrz nowego paska wysypuje program.

Jeśli utworze nowy pasek to jak dodać do niego przycisk inaczej niż poprzez kopiowanie lub klonowanie z innego paska? Nawet jak skopiuje lub sklonuje z innego paska to niejako zawsze nowy przycisk w nowym pasku ma ID jak ten z którego skopiowałem. Więc zmiany zachodzą także w przycisku, którego użyłem do skopiowania lub sklonowania.

Wydaje mnie się, że dobrze zrozumiałem powyższy przewodnik. Ale dalej nie wiem czemu u mnie nie zmienia ID przycisku.

Edytowane przez Parikon
Opublikowano

Dziękuję. Tego właśnie szukałem. Po dodaniu przycisku można go już przenieś do nowego paska.

Proszę zgłosić producentowi, że jeśli w pasku narzędzi, w którym już są polecenia prawym klawiszem myszki skopiuję polecenie a potem zechce je wkleić do tego paska to ZwCAD się wysypuje. Teoretycznie oczekiwałbym nowego polecenia co najwyżej z dopiskiem kopia i nowym ID.

• pawmal zmienił(a) tytuł na Własny toolbar w ZwCAD 2018 SP1 [rozwiązany]
  • pawmal zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.