Parikon Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Można prosić o krótki przewodnik jak zrobić własny toolbar za pomocą modułu dostosuj interfejs. O ile z dodaniem nowego paska zadań nie mam problemu to mam pytanie jak dodać do tego paska własny przycisk w celu wywoływania nowych komend jakie ładuję za pomocą aplikacji lispowych czy aplikacji w formie plików dll. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 Ikony (polecenia) można dodać do nowego paska narzędzi na zasadzie przeciągnięcia z istniejących poleceń. Kolejne ikony można dodać przez klonowanie przez prawy przycisk myszy, a edycję polecenia wykonujemy przez edycję makra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parikon Posted February 12, 2018 Author Report Share Posted February 12, 2018 (edited) Problem jest taki, że klonowanie daje to, że edycja nowego przycisku zmienia dane w danych starego przycisku. Kopiowanie to samo, gdyż nowo-wkopiowany element ma to samo ID elementu. Kopiowanie wewnątrz nowego paska wysypuje program. Jeśli utworze nowy pasek to jak dodać do niego przycisk inaczej niż poprzez kopiowanie lub klonowanie z innego paska? Nawet jak skopiuje lub sklonuje z innego paska to niejako zawsze nowy przycisk w nowym pasku ma ID jak ten z którego skopiowałem. Więc zmiany zachodzą także w przycisku, którego użyłem do skopiowania lub sklonowania. Wydaje mnie się, że dobrze zrozumiałem powyższy przewodnik. Ale dalej nie wiem czemu u mnie nie zmienia ID przycisku. Edited February 12, 2018 by Parikon Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 W takim wypadku można stworzyć najpierw nowe polecenie przez prawy przycisk myszy w dolnym oknie. Parikon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parikon Posted February 12, 2018 Author Report Share Posted February 12, 2018 Dziękuję. Tego właśnie szukałem. Po dodaniu przycisku można go już przenieś do nowego paska. Proszę zgłosić producentowi, że jeśli w pasku narzędzi, w którym już są polecenia prawym klawiszem myszki skopiuję polecenie a potem zechce je wkleić do tego paska to ZwCAD się wysypuje. Teoretycznie oczekiwałbym nowego polecenia co najwyżej z dopiskiem kopia i nowym ID. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 ok, przekazane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted February 15, 2018 Report Share Posted February 15, 2018 W SP2 Beta nie ma już problemu przy kopiowaniu przycisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts