elina Posted February 8, 2018 Report Share Posted February 8, 2018 Cześć, Myślę że temat dla większości z Was pewnie trywialny, ale ja LIPSami bawię się od niedawna i nie mogę przeskoczyć pewno problemu. A mianowicie... Chcę utworzyć ramkę którą zawsze stosuje do wydruku na layout. Użytkownik musi podać długość i szerokość ramki zewnętrznej oraz punkt wstawienia. Z tych informacji tworzy się prostokąt wewnątrz którego znajduje się jeszcze jeden oddalony od lewej krawędzi o 40 jednostek, a od pozostałych o 10 jednostek. Coś takiego jak w załączniku png. Problem polega na tym że tworzą się dwa prostokąty ale nie zawsze ten wewnętrzny prostokąt według współrzędnych które są zadane w programie lisp. Wierzchołki są przyciągane za każdym razem w inny sposób do krawędzi zewnętrznego prostokąta. Może ktoś wie w czym problem i postara się mi przybliżyć w jakiś sposób temat? w załączniku także LISP Pozdrawiam, Ewelina ramka1.lsp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_CAD Posted February 8, 2018 Report Share Posted February 8, 2018 Proszę dodać na początku procedury: (setq zapamietaj_osmode (getvar "osmode")) i na końcu procedury: (setvar "osmode" zapamietaj_osmode) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted February 8, 2018 Report Share Posted February 8, 2018 a po (setq zapamietaj_osmode (getvar "OSMODE")) jeszcze (setvar "OSMODE" 0) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_CAD Posted February 8, 2018 Report Share Posted February 8, 2018 Dokładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elina Posted February 8, 2018 Author Report Share Posted February 8, 2018 Działa! Wielkie dziękuje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts