alf Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 vernum = "2017.08.22(21234)_x64" (read only) problem z hatchem ar-conc i podobnymi w 2018. Występował w poprzednich wersjach zwcada i wydaje mi się że w którymś update-cie 2017 był naprawiony. Polega on na tym że zahatchowany obiekt w rysunku "z przeszłością" (starym, pochodzącym z archiwalnych wersji zwcada lub autocada) wygląda tak jaby się rozsypały w drobny mak trójkąty. Dodatkowo, inaczej wygląda skalownie tego hatcha. W rys nowym, który powstał poprzez wkopiowanie do nowego czystego "drawing1.dwg" skalowanie jest inne i hatch zachowuje, wydaje mi się, prawidłowo. W starym jak akolwiek zmiana kąta lub skali, powoduje rozsypanie się hatcha. ciekawe zjawisko wystpuje przy przekopiowaniu (ctr+c -> ctr+v) tych hatchów do nowego pliku - znowu zmienia sie skala hatcha.. Nie pojmuję o co w tym chodzi.. rys1 - nowy rys ze wstawionym nowym hatchem o tych samych param co rys 2 rys2 - rysunek "stary". Rozsypany hatch, .. w dwg do starego pliku (rys 2) wkopiowałam hatch z rys 1 Rys_hatch.dwg Quote
pawmal Posted October 12, 2017 Report Posted October 12, 2017 Witam Proszę sprawdzić to:https://forum.cad.info.pl/topic/2104-błąd-szrafury/?tab=comments#comment-13775 Pozdrawiam Quote
alf Posted October 12, 2017 Author Report Posted October 12, 2017 (edited) tak, podany link pokazuje jak tymczasowo sobie poradzić z tym problemem. Ja używam komendy MATCHPROP, ale to nie załatwia sprawy, że jest to błąd programowy. Był zresztą przeze mnie zgłaszany przy okazji hatcha właśnie gravel i im podobnych (z grup predefined i custom) Edited October 12, 2017 by alf Quote
Recommended Posts