JakSwi Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Dzień dobry, zauważyłem następującą rzecz: rysując dwa styczne okręgi w LUW (obrót o kilkadziesiąt stopni w stosunku do GUW) i przybliżając widok w punkcie styczności otrzymuję okręgi graficznie rozłączne (polecenie REGEN i zwiększanie gładkości wyświetlania okręgów w Opcjach nie pomaga), jednak SNAP działa tak jakby okręgi były styczne (tzn. znajduje punkt przecięcia). Rysując takie same okręgi w GUW nie ma takiego problemu. Zmiana układu współrzędnych PO narysowaniu okręgów nic nie daje. Istotne jest jaki układ był aktywny w momencie ich rysowania. W załączeniu plik z przykładem. Z czego to wynika i czy można to jakoś "naprawić"? okręgi.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Witam. Sprawdziłem na innych programach i te okręgi w LUW wyświetlają się w identyczny sposób. Po regenie się schodzą, ale tylko do pewnego przybliżenia. Później już nie. Poniżej zrzut ekranu z 2018 i 2015. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakSwi Opublikowano 6 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Widok okręgów narysowanych w LUW na maksymalnym przybliżeniu i po REGEN: Widok okręgów narysowanych w GUW na maksymalnym przybliżeniu i po REGEN: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Tak, ja to rozumiem. Sprawdziłem plik w Autocad 2018 LT. Obiekty wyświetlają się identycznie jak w ZWCAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 hmmm gdzie tkwi haczyk , mi sie nie udało na Architecture2015 kola1.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakSwi Opublikowano 7 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 A rysował Pan okręgi w GUW czy jakimś obróconym LUW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) w/w przykłady w GUW ...a ponizej tego postu nowe LUW = GUW obrocone o +90stopni (os Z obrot o 90)...co robię nie tak ? hmmm Edytowane 7 Września 2017 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakSwi Opublikowano 7 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 przy obrocie o 90 stopni uchwyty na obwodzie okręgów nadal się pokrywają i efekt może nie być widoczny. Proponuję wykonać obrót z zakresu 0<a<90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 teraz LUW = GUW obrócony o + 33st. ale dalej nie widze "rozjazdu" styku..... może UCSFOLLOW by pomógł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 na pliku okregi.dwg rozłazi sie przed regen po regen rzeczywiscie sie nie stykają ...ale nie rozumiem dalej czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) a czy czasem ogólnie CADy okrąg nie rysują z segmentów ? Co wydaje się zasadne, z uwagi na wyświetlane na ekranie (piksele). Np. SU można ustalić ile segmentów ma mieć okrąg. sprawdziłem w AutoCAd 2017 też jest "rozjazd" i u mnie wynosi 0,0018mm , biorąc pod uwagę wydruk (najcieńsza linia jaką stosuję to 0,09mm) to i tak "zamaże" ten rozjazd " :). Edytowane 7 Września 2017 przez montek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi