JakSwi Posted September 5, 2017 Report Share Posted September 5, 2017 Dzień dobry, zauważyłem następującą rzecz: rysując dwa styczne okręgi w LUW (obrót o kilkadziesiąt stopni w stosunku do GUW) i przybliżając widok w punkcie styczności otrzymuję okręgi graficznie rozłączne (polecenie REGEN i zwiększanie gładkości wyświetlania okręgów w Opcjach nie pomaga), jednak SNAP działa tak jakby okręgi były styczne (tzn. znajduje punkt przecięcia). Rysując takie same okręgi w GUW nie ma takiego problemu. Zmiana układu współrzędnych PO narysowaniu okręgów nic nie daje. Istotne jest jaki układ był aktywny w momencie ich rysowania. W załączeniu plik z przykładem. Z czego to wynika i czy można to jakoś "naprawić"? okręgi.dwg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 5, 2017 Report Share Posted September 5, 2017 Witam. Sprawdziłem na innych programach i te okręgi w LUW wyświetlają się w identyczny sposób. Po regenie się schodzą, ale tylko do pewnego przybliżenia. Później już nie. Poniżej zrzut ekranu z 2018 i 2015. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakSwi Posted September 6, 2017 Author Report Share Posted September 6, 2017 Widok okręgów narysowanych w LUW na maksymalnym przybliżeniu i po REGEN: Widok okręgów narysowanych w GUW na maksymalnym przybliżeniu i po REGEN: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 6, 2017 Report Share Posted September 6, 2017 Tak, ja to rozumiem. Sprawdziłem plik w Autocad 2018 LT. Obiekty wyświetlają się identycznie jak w ZWCAD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted September 6, 2017 Report Share Posted September 6, 2017 hmmm gdzie tkwi haczyk , mi sie nie udało na Architecture2015 kola1.dwg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakSwi Posted September 7, 2017 Author Report Share Posted September 7, 2017 A rysował Pan okręgi w GUW czy jakimś obróconym LUW? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted September 7, 2017 Report Share Posted September 7, 2017 (edited) w/w przykłady w GUW ...a ponizej tego postu nowe LUW = GUW obrocone o +90stopni (os Z obrot o 90)...co robię nie tak ? hmmm Edited September 7, 2017 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakSwi Posted September 7, 2017 Author Report Share Posted September 7, 2017 przy obrocie o 90 stopni uchwyty na obwodzie okręgów nadal się pokrywają i efekt może nie być widoczny. Proponuję wykonać obrót z zakresu 0<a<90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted September 7, 2017 Report Share Posted September 7, 2017 teraz LUW = GUW obrócony o + 33st. ale dalej nie widze "rozjazdu" styku..... może UCSFOLLOW by pomógł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted September 7, 2017 Report Share Posted September 7, 2017 na pliku okregi.dwg rozłazi sie przed regen po regen rzeczywiscie sie nie stykają ...ale nie rozumiem dalej czemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montek Posted September 7, 2017 Report Share Posted September 7, 2017 (edited) a czy czasem ogólnie CADy okrąg nie rysują z segmentów ? Co wydaje się zasadne, z uwagi na wyświetlane na ekranie (piksele). Np. SU można ustalić ile segmentów ma mieć okrąg. sprawdziłem w AutoCAd 2017 też jest "rozjazd" i u mnie wynosi 0,0018mm , biorąc pod uwagę wydruk (najcieńsza linia jaką stosuję to 0,09mm) to i tak "zamaże" ten rozjazd " :). Edited September 7, 2017 by montek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts