Wyświetlanie stycznych okręgów rysowanych w LUW i GUW

JakSwi

Recommended Posts

Dzień dobry,

zauważyłem następującą rzecz: rysując dwa styczne okręgi w LUW (obrót o kilkadziesiąt stopni w stosunku do GUW) i przybliżając widok w punkcie styczności otrzymuję okręgi graficznie rozłączne (polecenie REGEN i zwiększanie gładkości wyświetlania okręgów w Opcjach nie pomaga), jednak SNAP działa tak jakby okręgi były styczne (tzn. znajduje punkt przecięcia). Rysując takie same okręgi w GUW nie ma takiego problemu. Zmiana układu współrzędnych PO narysowaniu okręgów nic nie daje. Istotne jest jaki układ był aktywny w momencie ich rysowania. W załączeniu plik z przykładem. Z czego to wynika i czy można to jakoś "naprawić"?

okręgi.dwg

a czy czasem ogólnie CADy okrąg  nie rysują z segmentów ?

Co wydaje się zasadne, z uwagi na wyświetlane na ekranie (piksele). Np. SU można ustalić ile segmentów ma mieć okrąg

sprawdziłem w AutoCAd 2017 też jest "rozjazd" i u mnie wynosi 0,0018mm , biorąc pod uwagę wydruk (najcieńsza linia jaką stosuję to 0,09mm) to i tak "zamaże" ten rozjazd " :).

image.png.2c0bd549a85d579d5b1c320392b3a8d2.png

image.png.077f534f32751bb4a1e4ec078543d9e7.png

Edited by montek