JakSwi Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Dzień dobry, zauważyłem następującą rzecz: rysując dwa styczne okręgi w LUW (obrót o kilkadziesiąt stopni w stosunku do GUW) i przybliżając widok w punkcie styczności otrzymuję okręgi graficznie rozłączne (polecenie REGEN i zwiększanie gładkości wyświetlania okręgów w Opcjach nie pomaga), jednak SNAP działa tak jakby okręgi były styczne (tzn. znajduje punkt przecięcia). Rysując takie same okręgi w GUW nie ma takiego problemu. Zmiana układu współrzędnych PO narysowaniu okręgów nic nie daje. Istotne jest jaki układ był aktywny w momencie ich rysowania. W załączeniu plik z przykładem. Z czego to wynika i czy można to jakoś "naprawić"? okręgi.dwg Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Witam. Sprawdziłem na innych programach i te okręgi w LUW wyświetlają się w identyczny sposób. Po regenie się schodzą, ale tylko do pewnego przybliżenia. Później już nie. Poniżej zrzut ekranu z 2018 i 2015. Cytuj
JakSwi Opublikowano 6 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2017 Widok okręgów narysowanych w LUW na maksymalnym przybliżeniu i po REGEN: Widok okręgów narysowanych w GUW na maksymalnym przybliżeniu i po REGEN: Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2017 Tak, ja to rozumiem. Sprawdziłem plik w Autocad 2018 LT. Obiekty wyświetlają się identycznie jak w ZWCAD. Cytuj
Martin_S Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2017 hmmm gdzie tkwi haczyk , mi sie nie udało na Architecture2015 kola1.dwg Cytuj
JakSwi Opublikowano 7 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 A rysował Pan okręgi w GUW czy jakimś obróconym LUW? Cytuj
Martin_S Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) w/w przykłady w GUW ...a ponizej tego postu nowe LUW = GUW obrocone o +90stopni (os Z obrot o 90)...co robię nie tak ? hmmm Edytowane 7 Września 2017 przez Martin_S Cytuj
JakSwi Opublikowano 7 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 przy obrocie o 90 stopni uchwyty na obwodzie okręgów nadal się pokrywają i efekt może nie być widoczny. Proponuję wykonać obrót z zakresu 0<a<90 Cytuj
Martin_S Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 teraz LUW = GUW obrócony o + 33st. ale dalej nie widze "rozjazdu" styku..... może UCSFOLLOW by pomógł? Cytuj
Martin_S Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 na pliku okregi.dwg rozłazi sie przed regen po regen rzeczywiscie sie nie stykają ...ale nie rozumiem dalej czemu Cytuj
montek Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) a czy czasem ogólnie CADy okrąg nie rysują z segmentów ? Co wydaje się zasadne, z uwagi na wyświetlane na ekranie (piksele). Np. SU można ustalić ile segmentów ma mieć okrąg. sprawdziłem w AutoCAd 2017 też jest "rozjazd" i u mnie wynosi 0,0018mm , biorąc pod uwagę wydruk (najcieńsza linia jaką stosuję to 0,09mm) to i tak "zamaże" ten rozjazd " :). Edytowane 7 Września 2017 przez montek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi