Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam problem z wymiarowaniem polilinii.

Sytuacja wygląda tak, że:

- ZWCAD 2017 (vernum = "2017.05.08(17156)_x64")

- rysuję polilinią zewnętrzny kontur fundamentów i go wymiaruję (do osi systemowych, do murów fundamentowych itd.),

- jeśli w trakcie wymiarowania przesunę fragment polilinii (jeden z "odcinków"), punkt załamania lub ją przerwę to linie odnoszące wymiary które zaczepiłem zostają rozrzucone po całym rysunku.

Finalnie rysunek w obszarze do wydruku wygląda jak plątanina prostych poziomych i pionowych. Mam nadzieję, że widać różnicę.

polilinia przed przesunięciem.jpg

polilinia po przesunięciem.jpg

Edytowane przez Zeb
Odwrotnie zamieszczone zdjęcia
Opublikowano

Zapomniałem napisać, że jedyny sposób to rozbicie polilini. Kopiowanie w inne miejsce i próba przesuwania punktów/odcinków też powoduje zmianę położenia wymiarów.

Opublikowano

Witam
Może w Opcjach->zakładka Ustawienia użytkownika wystarczy wyłączyć Stwórz nowe wymiarowanie zespolone?
Ta opcja powoduje, że wymiarowanie powiązane jest z obiektami. Jeśli przesunie się obiekt, to linie wymiarowe będą podążać za obiektem. Przyznam, że trudno jest mi dostrzec różnice. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Tak to działało w ACADzie. Jak ostatnio używałem opcji w ZWCADzie o których piszesz to otrzymywałem rozbite wymiary (tekst, odnoszące, linia wymiarowa były jako osobne elementy) i nie używałem tej opcji od tamtego czasu.

Edytowane przez Zeb
Opublikowano

Faktycznie słabo widać.

Proszę zwrócić uwagę na linie poza ramką rysunku. Są to linie odnoszące wymiarów, linia wymiarowa zostaje w położeniu wcześniejszym.

polilinia przed przesunięciem 1.jpg

polilinia po przesunięciem 1.jpg

Opublikowano (edytowane)

ilość linii wymiarowych "wyrzucanych" po za ramkę jest różna. Czasem wyrzuci 20 a czasem 2 jak na printscreenie powyżej.

Edytowane przez Zeb
Opublikowano

Efekt występuję w każdym rysunku z zaznaczonym "wymiarowaniem zespolonym". Po odhaczeniu tej opcji wymiary wstawione wcześniej nadal wariują, nowe już nie.

Czy można zmienić ustawienia w taki sposób aby nowy rysunek miał odhaczoną tę funkcję?