Zeb Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 (edytowane) Witam. Mam problem z wymiarowaniem polilinii. Sytuacja wygląda tak, że: - ZWCAD 2017 (vernum = "2017.05.08(17156)_x64") - rysuję polilinią zewnętrzny kontur fundamentów i go wymiaruję (do osi systemowych, do murów fundamentowych itd.), - jeśli w trakcie wymiarowania przesunę fragment polilinii (jeden z "odcinków"), punkt załamania lub ją przerwę to linie odnoszące wymiary które zaczepiłem zostają rozrzucone po całym rysunku. Finalnie rysunek w obszarze do wydruku wygląda jak plątanina prostych poziomych i pionowych. Mam nadzieję, że widać różnicę. Edytowane 26 Maja 2017 przez Zeb Odwrotnie zamieszczone zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeb Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Zapomniałem napisać, że jedyny sposób to rozbicie polilini. Kopiowanie w inne miejsce i próba przesuwania punktów/odcinków też powoduje zmianę położenia wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Witam Może w Opcjach->zakładka Ustawienia użytkownika wystarczy wyłączyć Stwórz nowe wymiarowanie zespolone? Ta opcja powoduje, że wymiarowanie powiązane jest z obiektami. Jeśli przesunie się obiekt, to linie wymiarowe będą podążać za obiektem. Przyznam, że trudno jest mi dostrzec różnice. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeb Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 (edytowane) Tak to działało w ACADzie. Jak ostatnio używałem opcji w ZWCADzie o których piszesz to otrzymywałem rozbite wymiary (tekst, odnoszące, linia wymiarowa były jako osobne elementy) i nie używałem tej opcji od tamtego czasu. Edytowane 26 Maja 2017 przez Zeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeb Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Sprawdziłem, niestety nie działa odhaczenie tej opcji. Problem zostaje nierozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeb Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Faktycznie słabo widać. Proszę zwrócić uwagę na linie poza ramką rysunku. Są to linie odnoszące wymiarów, linia wymiarowa zostaje w położeniu wcześniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeb Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 (edytowane) ilość linii wymiarowych "wyrzucanych" po za ramkę jest różna. Czasem wyrzuci 20 a czasem 2 jak na printscreenie powyżej. Edytowane 26 Maja 2017 przez Zeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Witam Może jakiś LUW jest ustawiony... Proszę wybrać Widok z Góry lub skopiować obiekty do nowego rysunku i sprawdzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeb Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Efekt występuję w każdym rysunku z zaznaczonym "wymiarowaniem zespolonym". Po odhaczeniu tej opcji wymiary wstawione wcześniej nadal wariują, nowe już nie. Czy można zmienić ustawienia w taki sposób aby nowy rysunek miał odhaczoną tę funkcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Za wymiarowanie zespolone odpowiada zmienna DIMASSOC Jest ona zapisywana w rysunku, można więc ustawić ją w szablonie. Można także utworzyć prosty skrypt ustawiający zmienną (setvar "DIMASSOC" 1) i dodać go listy startowej, tak aby był uruchamiany z każdym rysunkiem. Oto sam plik zwcadstart.lsp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeb Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Dziękuję za wyjaśnienie i skrypt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi