KBR Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Witam! Na jednym z rysunków (chyba tylko jedynym) powstałym w AutoCad'zie u mojego zleceniodawcy mam problem ze współrzędną z. Nowo wstawiane obiekty czasem mają współrzędne różne od 0, chociaż ja operuje na płaszczyźnie. Funkcja _ZVALTO0 ustawia współrzędna z na 31,70 co można zrobić żeby wszystko było na 0? Nie działają funkcje np.: fit i chamfer ponieważ nie zgadzają się wsp. Z. Link to comment Share on other sites More sharing options...
droem Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Witam!Na jednym z rysunków (chyba tylko jedynym) powstałym w AutoCad'zie u mojego zleceniodawcy mam problem ze współrzędną z. Nowo wstawiane obiekty czasem mają współrzędne różne od 0, chociaż ja operuje na płaszczyźnie. Funkcja _ZVALTO0 ustawia współrzędna z na 31,70 co można zrobić żeby wszystko było na 0? Nie działają funkcje np.: fit i chamfer ponieważ nie zgadzają się wsp. Z. U mnie też to się zdarza. Radzę sobie tym, że zaznaczam wszystko i wybieram opcję z menu -->Narzędzia dodatkowe"--> Narzędzia--->Ustaw współrzędną Z=0 Zapewne są inne rozwiązania, ale "nie doczytałem" ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
droem Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Dodam, że funkcja _ZVALTO0 też zmienia mi rzędną Z na "0". Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted November 20, 2009 Report Share Posted November 20, 2009 FLATTEN działa w ten sposób że układa wszystko co zaznaczysz na zadanym poziomie (USC), chcesz 0 masz zero, chcesz -10 masz -10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBR Posted November 20, 2009 Author Report Share Posted November 20, 2009 Ok. ale gdzie się ustala ten parametr bo u mnie jest ustawiony na 31,7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Ok. ale gdzie się ustala ten parametr bo u mnie jest ustawiony na 31,7 odświeżam problem z rzędnymi "zetowymi".. gdzie ustawia się parametr modelu który opowiada rzędnej "z". Tzn. Płaszczyzna modelu domyślnie ustawia się na rzędnej zerowej, co widać w dolnym lewym narożniku np: załącznik z0.00.JPG. Tak że rysując kreskę od ptu A do punktu B bez snapowania do czegokolwiej, kreska będzie na rzędnej Z=0 na niektórych mam problem, tzn model ląduje nie na "0" tylko na innej rzędnej z, np jak tu: załącznik z19.44.JPG. I tu rysując analogiczną kreskę, będziemy ją mięli na rzędnej takiej jak płaszczyzna modelu, w ty mwypadku 19.44 Czy jest gdzieś możliwość zdefiniowania parametru "z" modelu, tzn jak przestawić niezerową rzędna modelu na zerową... ktoś wie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruzin Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 wpisujesz z klawiatury "_elevation" i podajesz nową rzędną "Z" Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 dziękuje :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts