KBR Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam! Na jednym z rysunków (chyba tylko jedynym) powstałym w AutoCad'zie u mojego zleceniodawcy mam problem ze współrzędną z. Nowo wstawiane obiekty czasem mają współrzędne różne od 0, chociaż ja operuje na płaszczyźnie. Funkcja _ZVALTO0 ustawia współrzędna z na 31,70 co można zrobić żeby wszystko było na 0? Nie działają funkcje np.: fit i chamfer ponieważ nie zgadzają się wsp. Z.
droem Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam!Na jednym z rysunków (chyba tylko jedynym) powstałym w AutoCad'zie u mojego zleceniodawcy mam problem ze współrzędną z. Nowo wstawiane obiekty czasem mają współrzędne różne od 0, chociaż ja operuje na płaszczyźnie. Funkcja _ZVALTO0 ustawia współrzędna z na 31,70 co można zrobić żeby wszystko było na 0? Nie działają funkcje np.: fit i chamfer ponieważ nie zgadzają się wsp. Z. U mnie też to się zdarza. Radzę sobie tym, że zaznaczam wszystko i wybieram opcję z menu -->Narzędzia dodatkowe"--> Narzędzia--->Ustaw współrzędną Z=0 Zapewne są inne rozwiązania, ale "nie doczytałem" ;)
droem Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Dodam, że funkcja _ZVALTO0 też zmienia mi rzędną Z na "0".
alf Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 FLATTEN działa w ten sposób że układa wszystko co zaznaczysz na zadanym poziomie (USC), chcesz 0 masz zero, chcesz -10 masz -10
KBR Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Ok. ale gdzie się ustala ten parametr bo u mnie jest ustawiony na 31,7
alf Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Ok. ale gdzie się ustala ten parametr bo u mnie jest ustawiony na 31,7 odświeżam problem z rzędnymi "zetowymi".. gdzie ustawia się parametr modelu który opowiada rzędnej "z". Tzn. Płaszczyzna modelu domyślnie ustawia się na rzędnej zerowej, co widać w dolnym lewym narożniku np: załącznik z0.00.JPG. Tak że rysując kreskę od ptu A do punktu B bez snapowania do czegokolwiej, kreska będzie na rzędnej Z=0 na niektórych mam problem, tzn model ląduje nie na "0" tylko na innej rzędnej z, np jak tu: załącznik z19.44.JPG. I tu rysując analogiczną kreskę, będziemy ją mięli na rzędnej takiej jak płaszczyzna modelu, w ty mwypadku 19.44 Czy jest gdzieś możliwość zdefiniowania parametru "z" modelu, tzn jak przestawić niezerową rzędna modelu na zerową... ktoś wie?
gruzin Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 wpisujesz z klawiatury "_elevation" i podajesz nową rzędną "Z"
Rekomendowane odpowiedzi