padon Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Witam, mam rysunek zbrojeniowy płyty żelbetowej w ZW Classic z nakładką BiK - pojedyncze pręty opisywane są blokiem (nr pręta, średnica, długość, ilość stuk itp.). Z racji tego że mam budynek w lustrzanym odbiciu chciałem wykorzystać rysunek pierwotny i bez większego nakładu pracy mieć nowy rys. w odbiciu lustrzanym (niestety budowa nie daje sobie ;). I teraz pytanie: czy da się wykonać lustro rysunku tak aby opisy prętów (blok) przenieść poprawnie (_mirrtext to nie to). Cały rysunek odbija elegancko (_mirror) ale jest problem z blokiem. Rys.1 - przed odbiciem, Rys.2 - po odbiciu. Problem chyba w każdym CAD-zie. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 ... powinno się dać ponieważ sam BiK ma taką opcję "lustro opisu" ale dotyczy to tylko "opis prętów widokowych" (również opis w bloku) a nie "prętów powierzchniowych" więc jakoś się da tylko jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Czy moglibyśmy prosić o kawałek rysunku do przetestowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 wysłałem n PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) może podwójne odbicie wzgledem osi pomoże, ale blok po bloku ...krok po kroku Edytowane 20 Marca 2017 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 tak właśnie sobie poradziliśmy (lustro opisu) ale ten czas (mamy kilka kondygnacji do "przeklikania" i robi się parę ładnych godzin "małpiej roboty" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Czyli przydała by sie taka opcja.... ja uzywam e-cad...i tak sobie to wyobrazam w uproszczeniu (opis wg PN-EN ISO 3766:2006) "odbicia ortogonalne wzgl. osi X lub Y zawartosci rysunku i bloków atrybutowych" TEST_R.dwg Edytowane 20 Marca 2017 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 dokładnie o to właśnie chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi