Recommended Posts

Posted

Witam,

mam rysunek zbrojeniowy płyty żelbetowej w ZW Classic z nakładką BiK - pojedyncze pręty opisywane są blokiem (nr pręta, średnica, długość, ilość stuk itp.). Z racji tego że mam budynek w lustrzanym odbiciu chciałem wykorzystać rysunek pierwotny i bez większego nakładu pracy mieć nowy rys. w odbiciu lustrzanym (niestety budowa nie daje sobie ;). I teraz pytanie:

czy da się wykonać lustro rysunku tak aby opisy prętów (blok) przenieść poprawnie (_mirrtext to nie to).

Cały rysunek odbija elegancko (_mirror) ale jest problem z blokiem. Rys.1 - przed odbiciem, Rys.2 - po odbiciu. Problem chyba w każdym CAD-zie. Jakieś pomysły?

1.png

2.png

Posted

... powinno się dać ponieważ sam BiK ma taką opcję "lustro opisu" ale dotyczy to tylko "opis prętów widokowych" (również opis w bloku) a nie "prętów powierzchniowych"  więc jakoś się da tylko jak?

Posted

tak właśnie sobie poradziliśmy (lustro opisu) ale ten czas (mamy kilka kondygnacji do "przeklikania" i robi się parę ładnych godzin "małpiej roboty" ;)

Posted (edited)

Czyli przydała by sie    taka opcja.... ja uzywam e-cad...i tak sobie to wyobrazam w uproszczeniu (opis wg PN-EN ISO 3766:2006)

"odbicia ortogonalne wzgl. osi X lub Y  zawartosci rysunku i bloków atrybutowych"

Lustro-e-cad.thumb.jpg.eb2175d6061c67c216f4f855b7074431.jpg

TEST_R.dwg

Edited by Martin_S