Błąd wyświetlania elementów na warstwie zamkniętej.

2P

Recommended Posts

vernum = "2017.01.23(13656)_x64"

W v2017 jest błąd wyświetlania elementów rysunku znajdujących się na zablokowanej warstwie (kłódka).

Elementy znajdujące się na warstwie zamkniętej powinny wyświetlać się jako ciemniejsze (lub jaśniejsze jeśli pracujemy na białym tle). I tak się dzieje z jednym wyjątkiem. Jeśli mamy blok, a w nim elementy zdefiniowane na innych warstwach niż 0, to na te elementy nie działa LAYLOCKFADECTL i  mimo, że blok mamy wstawiony na warstwę zamkniętą (właściwości dla bloku ByLayer) to elementy tego bloku nie są "wygaszone".

To błąd. Proszę o zgłoszenie poprawki, żeby działało to tak jak w poprzednich wersjach ZW :) Zdaję sobie sprawę, że dla większości nie ma to znaczenia i pewnie ktoś napisze, że w bloku wszystkie elementy powinny być definiowane na warstwie "0", ale ja mam odmienne zdanie na ten temat i w olbrzymim stopniu wykorzystuję korzyści jakie daje możliwość definiowania elementów w jednym bloku na różnych warstwach.  

Ponieważ nie do końca jestem pewien, czy mnie Państwo zrozumieliście, to wrzucam screen z 2017 i 2015.

Na rysunku te 5 kresek to blok. W definicji bloku mamy tak, że 3 kreski umieszczone są na warstwie 0, a dwie na warstwie Layer1 Wszystkie narysowane są jako czarne!.
Blok umieszczony jest na warstwie 0. Warstwa 0 zostaje zablokowana - kłódką. Ponieważ blok znajduje sie na 0, to powinien on CAŁY! się wyszarzeć (jak w v2015), a nie tylko te elementy które leżą na warstwie 0. W v2017 te dwie czarne kreski leżą w bloku na warstwie Layer1..... i nie zostały wyszarzone.qwqw.thumb.jpg.3f5566df07449cae8dcd4ae9eb84b4cb.jpg